Kyjevský řízek plněný máslem a bylinkami

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 2 porce

🍪 Popis

Moje babička ráda vzpomínala, jak si v Kyjevě v nějaké jídelně dávala řízek plněný máslem a bylinkami. Ačkoliv to není nijak starý recept (v domácí kuchyni zlidověl až v druhé polovině 20. století), dnes je nedílnou součástí ukrajinské kuchyně. Ochutnáte s námi?

🍓 Ingredience

  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
  • a pepř
  • 1 vejce
  • na obalování
  • na obalování
  • na smažení

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Prsní řízky zbavte vnitřní malé části, aby zbyla jen větší silná část, kterou tvoří celý sval v kuse. Do boku řízku ostrým nožem vyřízněte kapsu: pozor ale, abyste maso nikde neprořízli skrz, máslo by pak při smažení vytékalo.

Krok 2: Měkké máslo smíchejte s jemně nasekanými bylinkami – někdo ocení i stroužek utřeného česneku nebo trochu citronové kůry navíc.

Krok 3: Do kapsy v mase vložte polovinu bylinkového másla a řízek pevně uzavřete párátkem. Ze všech stran maso lehce osolte a opepřete.

Krok 4: Připravte si klasický trojobal: v jednom hlubokém talíři rozšlehejte vejce, do druhého nasypejte trochu hladké mouky a do třetího strouhanku. Naplněné řízky pak postupně obalte v hladké mouce, vejci a strouhance.

Krok 5: Řízky smažte v rozpáleném oleji nebo na másle dozlatova, trvá to asi 10 minut. budou díky máslové náplni krásně šťavnatá! Podávejte třeba s bramborovou kaší a trochou zeleného salátu.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/kyjevsky-rizek-plneny-maslem-a-bylinkami-79566




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *