🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 10 šátečků
🍪 Popis
V tomto receptu je lepek, cukr, bílá mouka, tuk… Tradiční recept na kynuté šátečky, které můžete naplnit nejen makovou, ale jakoukoliv jinou náplní, se třeba zařadí do vašeho běžného repertoáru.
🍓 Ingredience
NA TĚSTO
- 400 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 70 g cukru krupice
- 2 vejce
- 15 g čerstvého droždí
- 180 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- moučkový cukr na posypání
NA MAKOVOU NÁPLŇ
- 100 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 100 g mletého máku
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce tuzemského rumu
- 3 lžíce mletých piškotů
🥘 Postup přípravy
01.
Nejprve nechte vzejít kvásek. Do poloviny množství vlažného mléka rozdobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru a špetku mouky, bude to trvat cca 10 minut.
02.
Oddělte bílky od žloutků, žloutky patří do těsta, bílky využijete na pomašlování šátečků před pečením.
03.
V zadělávací míse smíchejte polohrubou mouku se zbytkem cukru a solí. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané ve zbytku mléka. Hnětacím hákem v robotu nebo ručně důkladně zadělejte těsto. To poté poprašte trochou mouky a nechte asi 90 minut kynout.
04.
Mezitím si připravte makovou náplň. V hrnci zahřejte mléko s máslem. Do horkého vmíchejte mletý mák, rum a cukr. Směs nechte prohřát a nakonec ji zahusťte mletými piškoty.
05.
Vykynuté těsto přeložte na vál a rozválejte ho na placku asi půl cm silnou. Ostrým nožem ji ořežte do tvaru obdélníku (cca 50× 20 cm). Pak těsto nařežte na stejné čtverce (cca 10 × 10 cm), do každého nandejte přibližně lžíci makové náplně. Vytvořte šáteček přimáčknutím všech čtyř cípů k sobě.
06.
Šátečky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Šátečky potřete rozšlehaným vaječným bílkem a dejte je péct na cca 20 minut dozlatova.
07.
Hotové šátečky nechte zchladnout na drátěné mřížce a poté je poprašte moučkovým cukrem.








Napsat komentář