🍽️ Množství: neuvedeno

🍪 Popis

Univerzální těsto – můžete je plnit nasladko i naslano, skvěle se s ním pracuje a po upečení je báječně křehké. Jeho kouzlo a hlavní finta je v poměru 1 : 1 : 1, který musíte vždycky dodržet. A pak už do něj můžete zabalit, co vás napadne, třeba naše nejoblíbenější letní obědové jídlo – lečo!

🍓 Ingredience

NA TĚSTO

  • 250g tučného tvarohu v kostce
  • 250g hladké mouky
  • 250g másla, změklého

NA NÁPLŇ

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky slaniny, nakrájené na proužky (nemusí být)
  • 1 střední , nakrájená nadrobno
  • 3 bílé papriky, nakrájené na proužky
  • 3 vyzrálá rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená na klínky
  • 1 syrová brambora, oloupaná a nastrouhaná najemno
  • 2 vejce
  • a čerstvě
  • podle potřeby (nemusí být)
  • hrst jemně nasekané petrželky

NA DOKONČENÍ

🥘 Postup přípravy

1 Připravte těsto. Všechny suroviny smíchejte a důkladně propracujte, můžete si pomoci i tím, že těstem budete bouchat o pracovní desku. Když je soudržné, hladké a pružné, rozdělte ho na kusy velké asi jako tenisový míček. Každý zabalte samostatně do potravinářské fólie a všechny uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

2 Na náplň opečte na oleji slaninu, pokud ji chcete použít, přidejte cibuli a papriky a opékejte je do změknutí a zezlátnutí. Přihoďte rajčata, opečte je a počkejte, až se vypaří část vody, přidejte bramboru a zalijte rozšlehanými vejci. Osolte a opepřete a míchejte, aby se vajíčka nepřichytila a rovnoměrně se srážela. Díky bramboře by mělo lečo pěkně zhoustnout, pokud je ale stále řídké a z pirohů by vytékalo, zahustěte je hrstí strouhanky. Nakonec dosolte a dopepřete podle chuti a vmíchejte nasekanou petrželku. Nechte úplně zchladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Jednu z koulí těsta rozválejte natenko. Pak vykrájejte kolečka, doprostřed každého z nich dejte část náplně, zvedněte protilehlé strany a přimáčkněte je k sobě a po celé délce přitiskněte vidličkou. Pokračujte i s dalším těstem a náplní.

4 Připravené pirohy skládejte spojem nahoru na plech vyložený papírem na pečení, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte hrubou solí a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *