🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
🍪 Popis
Jediné, na co u tohohle dortíku musíte myslet dopředu, je nechat vykapat řecký jogurt. Připravíte z něj totiž báječnou náplň, kterou stačí jen dosladit trochou medu a lehký krém máte na světě. Pak už stačí přidat jen vláčný, taktéž jogurtový korpus a čerstvé ovoce!
🍓 Ingredience
Na krém
- 750 g bílého řeckého jogurtu
- 3 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na těsto
- 200 g másla
- 120 g cukru krupice
- 3 vejce
- 250 g bílého řeckého jogurtu
- 1 pomeranč
- 120 g hladké mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 1 lžička jedlé sody
- 1 špetka soli
- 30 g máku
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Den dopředu nechte v utěrce a cedníku vykapat 750 g řeckého (ale ne odtučněného!) jogurtu.
Krok 2: Druhý den už ho jen lehce vyždímejte, přidejte vanilkový extrakt a med dle chuti.
Krok 3: Na těsto utřete změklé máslo s cukrem a solí a postupně zapracujte vejce a jogurt.
Krok 4: Přidejte kůru a šťávu z jednoho pomeranče, mouku, vločky, mák a jedlou sodu.
Krok 5: Těsto rozetřete do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a při 180 °C pečte 25 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a rozkrojte napůl. Použít můžete i kulatou formu a korpus pak jednou prokrojit.
Krok 6: Korpus potřete polovinou krému a poklaďte sezonním ovocem (nektarinky, meruňky, borůvky, višně, jahody, blumy, maliny, ostružiny…).
Krok 7: Druhý korpus potřete zbylým jogurtem, přiklopte na první a také dozdobte ovocem.
Krok 8: Dortík se nejlépe krájí až po zatuhnutí v chladu, ale kdo by to vydržel?
☕️ Poznámka
V tomto receptu mák přidávám spíš kvůli barvě a příjemnému křupání. I tak ale vždy sahejte raději po českém modrém máku, který je chutnější a zdravější než jiný, navíc často míchaný s mákem technickým.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/letni-ovocny-dort-s-nejsnadnejsim-kremem-z-jogurtu-65640








Napsat komentář