🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 40 min.
🍽️ Množství: 24 cm průměr formy
🍪 Popis
Snad každou ženu potěšíte květinou. A co teprve, když je ta květina zakomponovaná v kousku lahodného dortu! Upečte si voňavý levandulový cheesecake. Křupavý sušenkový korpus, bylinkou ovoněný krém a lahodná smetanová glazura ještě žádnou květinku neurazily…
🍓 Ingredience
Na korpus
- 250 g sušenky
- 90 g másla
Na krém
- 750 g čerstvého krémového sýru
- 100 g cukru krupice
- 125 ml smetany ke šlehání 30%
- 1.5 lžíce levandule
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového aromatu
- 1/4 lžičky soli
- potravinářské barvivo
Na glazuru
- 180 g zakysané smetany
- 30 g cukru krupice
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Použila jsem karamelové sušenky, ale můžete udělat i kakaový korpus nebo upéct korpus na cheesecake z mouky.
Krok 2: Smetanu s levandulí asi deset minut povařte a nechte louhovat, než si připravíte zbytek. Smetanu můžete obarvit kapkou fialového nebo červeného a modrého potravinářského barviva.
Krok 3: Sušenky rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem, pečlivě natlačte do máslem vymazané formy s odnímatelným okrajem a na chvíli odložte do lednice.
Krok 4: Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem, solí, vanilkou a jedno po druhém zapracujte vajíčka. Krém není příliš sladký, takže cukru klidně přidejte.
Krok 5: K sýrové směsi sceďte přes sítko levandulovou smetanu, prošlehejte a vlijte na korpus. Na dno trouby postavte malý hrnec s vodou a dortík pečte asi 80 minut při 175 °C, až zpevní i střed.
Krok 6: Mezitím prošlehejte kysanou smetanu s cukrem na glazuru. Koláč nechte po vytažení z trouby asi pět minut vychladnout a poté ho potřete glazurou. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C a cheesecake pečte dalších 10 minut.
Krok 7: Hotový moučník nechte úplně vychladnout a poté krájejte nožem namočeným do horké vody.
☕️ Poznámka
Jestli pospícháte, upečte cheesecake jako muffiny – pečení i chladnutí trvá mnohem kratší dobu a minidortíky vypadají roztomile i na party či na pikniku.








Napsat komentář