🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6-8 porcí

🍪 Popis

Halászlé, polévka z několika druhů ryb, má mnoho podob, my nabízíme balatonský model.

🍓 Ingredience

  • hlavy, ocasy a odřezky z kapra (nebo i jiných ryb, pokud máte)
  • 1 velká , nakrájená nadrobno
  • 1 a 1/2 lžíce mleté papriky (můžete použít pálivou i sladkou, podle chuti)
  • 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na proužky
  • 2 velká masitá rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 mrkve a 1/2 bulvy celeru, v celku
  • a čerstvě
  • malý svazek hladkolisté petrželky
  • 600–800 g větších kusů filetů ze sladkovodních ryb (stačí jen , ale vícedruhová směs je lepší)
  • jemná kolečka cibule, nasekaná
  • a kysaná smetana k podávání

🥘 Postup přípravy

1 Na dno vyššího hrnce vložte hlavy, ocasy a odřezky z kapra. Na ně nasypte cibuli, mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a vrstvu osolte a opepřete. Na tuto vrstvu dejte kořenovou zeleninu a část petrželky (něco nechte na ozdobení), zalijte vodou, aby vše bylo úplně ponořené, a přiveďte k varu.

2 Vařte 45 minut (pokud je třeba, dolévejte vodu), potom vložte kousky filetů a vařte ještě 15 minut – nemíchejte, aby se ryby nerozpadly.

3 Potom opatrně, abyste neporušili kusy ryb, sceďte do nahřáté mísy. Z cedníku vyberte kusy filetů a (chcete-li) kousky paprik a rajčat, rozdělte je na talíře a zalijte vývarem. Polévku ozdobte petrželkou a na stůl dejte mističky s jemnými kolečky syrové cibule (kterou si do halászlé přidávají maďarští rybáři), nasekanou chilli papričkou pro milovníky ostrých chutí a kysanou smetanou na zjemnění.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *