🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 20 ks
🍪 Popis
Tahle ušlechtilá sladkost původem z Francie vás dostane. Křupavé madlenky v kombinaci s medovou omáčkou jsou jednoduše dokonalé!
🍓 Ingredience
Na těsto
- 130 g hladké mouky
- 120 g másla
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 3 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 3 lžíce oleje
- máslo na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
Na omáčku
- 150 ml smetany ke šlehání 30%
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 vanilkový lusk
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Máslo dejte do rendlíku a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Pak ho nechte trochu vychladnout. Mezitím do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva.
Krok 2: Vejce s cukrem a citronovou kůrou ušlehejte do husté a nadýchané pěny. Postupně do směsi zapracujte vlažné máslo a olej. Hotové těsto nechte v míse, přikryjte folií a nechte asi tři hodinky v chladu.
Krok 3: Formy na mandlenky vymažte máslem a poprašte moukou. Naneste do nich těsto tak, aby dosahovalo do dvou třetin výšky formiček. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte je 8 až 10 minut.
Krok 4: Madlenky nechte po upečení mírně vychladnout, a pak je vyklopte. Smetanu trochu zahřejte, dejte do ní polovinu semínek z vanilkového lusku a med. Míchejte, až se med rozpustí. Smetanu nevařte, pouze zahřívejte. Hotové madlenky namáčejte do medové omáčky.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/madlenky-francouzske-cukrovi-60013








Napsat komentář