Makový závin se švestkami a těstem jen ze 2 surovin

, , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 závin

🍪 Popis

Přiznám se, že štrúdl jsem vždy pekla spíše z kupovaného listového těsta. To ale znamenalo snažit se nečíst jeho složení – málokteré je totiž bez palmového oleje a éček. Pak jsem ale narazila na recept na špaldové těsto z pomazánkového másla. Výborně se s ním pracuje a je hotové během chvilky. Malý krok pro lidstvo, ale velký krok pro domácí pečení!

🍓 Ingredience

Na těsto z pomazánkového másla

  • 200 g pomazánkového másla
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • na podsypávání

Na makovou náplň

  • 200 g mletého máku
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžíce mleté
  • 10 kompotovaných švestek bez nálevu
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžíce mandlových lupínků

🥘 Postup přípravy

Krok 1: rukama propracujte s moukou na hladké těsto a na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka na obdélník. Používám chuťově výraznější špaldovou mouku, ale klidně dejte obyčejnou hladkou bílou.

Krok 2: smíchejte se skořicí a cukrem (měla jsem sladký švestkový , takže 60 gramů stačilo, ale můžete samozřejmě náplň přisladit).

Krok 3: Polovinu makové směsi nasypejte na prostřední třetinu těsta, poklaďte vypeckovanými švestkami (klidně jich můžete dát víc) a posypejte zbylým mákem.

Krok 4: Zaviňte, přeneste na pečicí papír tak, aby byl spoj těsta vespod, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C dozlatova.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 závin
Energie12 008,09 kJ
Bílkoviny88,7 g
Tuky154,36 g
Sacharidy269,68 g
1,82 g
SAFA53,46 g
Vláknina69,82 g
Cukry99,06 g

https://www.prozeny.cz/clanek/makovy-zavin-se-svestkami-testem-jen-ze-2-surovin-54397




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *