🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 koláč

🍪 Popis

Od dokonalého italského dezertu vás vždy dělí jen několik málo surovin! A tenhle koláč není výjimkou. Prim v něm hrají citrony, pokud se vám podaří sehnat amalfi, rozhodně neváhejte, jejich aroma je neodolatelné.

🍓 Ingredience

  • 250 g másla, změklého + na vymazání formy
  • 250 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g polenty
  • 250 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 3 citrony (nejlépe amalfi, viz Něco navíc)
  • crème fraîche k podávání

NA

  • 1 citron (nejlépe amalfi)
  • 3 lžíce krupicového cukru

🥘 Postup přípravy

1 Troubu rozehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Zbylé máslo a vyšlehejte do světlé pěny. Pak po jednom zašlehejte vejce. Vmíchejte polentu, a . Nakonec přidejte nastrouhanou kůru ze 3 ů a navíc vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Těsto vlijte do formy a uhlaďte.

2 Pečte 50–60 minut, dokud koláč nevyběhne a nezezlátne (pokud tmavne příliš rychle, zakryjte jej po 30 minutách pečení alobalem). Hotový koláč nechte vychladnout ve formě.

3 Na sirup stáhněte zesterem proužky kůry z posledního citronu (nebo nožem oloupejte žlutou část kůry a nakrájejte ji na sirky). Z citronu vymačkejte šťávu, dejte ji spolu s cukrem a 3 lžícemi vody do rendlíku a svařte na sirup. Přidejte kůru a nechte vychladnout. Koláč dejte na servírovací talíř, pokapejte sirupem a nechte jej do koláče vsáknout. Každou porci doplňte kopečkem crème fraîche a podávejte.

☕️ Poznámka

Citrony amalfi jsou aromatické, větší a šťavnatější než běžné citrony. Místo nich můžete použít opravdu velké bio citrony.

  • Energie5596 kcal
  • Bílkoviny94 g
  • Sacharidy416 g
  • Tuky375 g

https://www.apetitonline.cz/recept/mandlovo-citronovy-kolac




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *