🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pecen
🍪 Popis
Snídaňové müsli v podobě voňavého pečiva. Přesně takový je tento netradiční chléb se sušeným ovocem a semínky.
🍓 Ingredience
- mouka špaldová hladká 450 g
- droždí sušené 1 PL
- mléko 150 ml
- plnotučné, vlažné + trocha na potření
- med 4 PL
- ovesné vločky 50 g jemné + na posypání
- kokos strouhaný 50 g + na posypání
- otruby 50 g ovesné
- jedlá soda 2 ČL
- skořice 1.5 ČL
- sušené meruňky 75 g pokrájené
- datle 75 g pokrájené
- rozinky 50 g
- sultánky
- sušené brusinky 50 g
- ořechy 100 g lískové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, mandle…
- slunečnicová semínka 25 g + na posypání
🥘 Postup přípravy
1
Mouku promíchejte v míse s droždím. Přidejte mléko, med, vločky, kokos, otruby, jedlou sodu, mletou skořici a sůl. Přilijte 200ml vlažné vody a prohněťte nebo promíchejte, vznikne lepivé těsto. Mísu s těstem zakryjte a těsto nechte zhruba 2 hodiny kynout (nebo jej můžete dát přes noc do lednice).
2
K vykynutému těstu v míse přisypte sušené ovoce, ořechy a semínka a prohněťte. Na pomoučněné pracovní ploše chléb vytvarujte do koule a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě jednou nakynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
3
Troubu předehřejte na 190°C. Vykynutý bochník potřete mlékem a posypte vločkami, kokosem a slunečnicovými semínky. Chléb nahoře párkrát nařízněte nožem a dejte péct na 40–45 minut. Správně upečený chléb je zlatavý a při poklepání na spodní stranu zní dutě.
4
Nechte vychladnout na mřížce a podávejte s máslem, marmeládou, džemem, arašídovým máslem… Skvělý je ale i jen tak opečený nasucho v toustovači nebo na másle na pánvičce.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie 4133 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 614 g
Tuky 127 g
Vláknina 62 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/musli-chleb








Napsat komentář