🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

Zimní variace na plněnou papriku pochází z Maďarska. Někdy se balí do zelných listů, stejně jako v receptu na ukrajinské „golubce“. Myslím ale, že Maďaři správně pochopili, že většina strávníků zeleninový obal ráda odloží, a tak se balením vůbec neobtěžují. Syté, levné, sezonní, lokální, ale hlavně nesmírně chutné jídlo.

Příprava jídla je jednoduchá za podmínky, že se budete držet mých rad. Potřebujete kastrol široký tak, aby se vám do něj vešly všechny kuličky v jedné vrstvě, já použila hrnec s průměrem 26 cm. má být kulatá a zelí ideálně ze sudu. Klobásu sice můžete vynechat, ale dobrá dodá jídlu tu správnou chuť. A na mleté paprice nešetřete.

🍓 Ingredience

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 70 g kulatozrnné rýže
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře

Dále potřebujete:

  • 600 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 maďarská
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli

K podávání:

  • 6 krajíců chleba
  • 6 lžic zakysané smetany

🥘 Postup přípravy

Krok 1: V sítku propláchněte kulatozrnnou rýži (nemusíte ji vážit, odměřte přibližně půl hrnku o objemu cca 250 ml), zalijte ji vařící vodou a nechte chvíli stranou, postačí 15–20 minut. Zelí nechte okapat, šťávu zachyťte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.

Krok 2: Do mísy dejte (plec, krkovička nebo jejich směs), přidejte vejce, osolte, opepřete a přidejte i okapanou syrovou rýži. Dobře promíchejte, nejlépe rukou. Masovou směs musíte propracovat tak, aby držela pohromadě. Opláchněte si ruce ve studené vodě, ze směsi vytvořte kuličky, dobře je „utáhněte“ a nechte chvíli stranou.

Krok 3: V širokém kastrolu rozehřejte a zpěňte na něm cibuli. Na chvíli odtáhněte z ohně, přidejte červenou papriku, dobře ji v základu rozmíchejte, podlijte vodou a vraťte na oheň. Do hrnce přidejte (když je příliš kyselé, propláchněte ho vodou, když je příliš dlouhé, překrájejte ho), , nové koření a černý pepř a přiveďte k varu.

Krok 4: Když se zelí začne vařit, ztlumte plamen a vytvořte v něm důlky pro kuličky, třeba opačnou stranou malé naběračky. Do každého opatrně umístěte jednu kuličku a odolejte pokušení jakkoliv je míchat nebo přemisťovat. Jenom dolijte vodu tak, aby dosahovala asi do dvou třetin kuliček. Vložte také klobásu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni pomalu probublávat asi 20 minut. Nemíchejte, jenom občas mírně zatřeste hrncem, aby se kuličky nepřilepily.

Krok 5: Po dvaceti minutách můžete odklopit a kuličky opatrně převrátit na druhou stranu. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte prolisovaný česnek, přiklopte a dál zvolna vařte dalších 20 minut.

Krok 6: Podávejte s bílým chlebem, na každou porci dejte pár koleček klobásy a můžete přidat i lžíci husté kysané smetany.

☕️ Poznámka

Odloženou šťávou z kysaného zelí případně dolaďte chuť podle vašich představ. A když máte jídlo raději ostřejší, můžete do hrnce přidat i kousek .

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *