🕒 Doba přípravy: 40 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 30 ks

🍪 Popis

Rychlíkům postačí necelá půlhodinka a i pomalejší (či pečlivější) kuchaři zvládnou připravit tohle nepečené cukroví podle M. J. Sandtnerové ani ne za hodinu. Chutná jako a na přípravu budete potřebovat jednu nevšední surovinu

🍓 Ingredience

  • 210 g cukru moučka
  • 70 g jemně mletých mandlí
  • 1/2 bílku
  • 1 lžíce šípkové zavařeniny

Na polevu

  • 1/2 bílku
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Na zdobení

  • 1 hrstička mrazem sušených malin

🥘 Postup přípravy

Šípková se v kuchyni našich babiček používala poměrně běžně a recepty na šípkové cukroví najdete v mnoha starších kuchařkách. Cukrovinky mají zajímavou narůžovělou barvu a M. J. Sandtnerová je zdobí bílkovou polevou.

Krok 1: Do mísy prosejte a jemně mleté loupané . Přidejte lžíci šípkové zavařeniny, přibližně polovinu bílku (druhou si odložte na polevu) a vypracujte hladké a pružné těsto.

Tip: Připravit domácí šípkový je zdlouhavá a náročná práce a já smekám před každým, komu stačí sáhnout do vlastních zásob. O cukroví ale nepřijdou ani ostatní, šípkový džem je běžně ke koupi.

Krok 2: Těsto vyválejte na výšku asi 8 mm, nejlépe vám to půjde, když ho vložíte mezi dva papíry na pečení. Vykrajujte menší kompaktní tvary, skládejte je na tác a nechte chvíli oschnout. Zbytky propracujte, znovu vyválejte a vykrajujte, až spotřebujete všechno těsto.

Tip: Chcete-li si ušetřit práci, vyválené těsto jednoduše nakrájejte na menší obdélníky (podobně jako mandlové tyčinky) ozdobným rádýlkem.

Krok 3: Na bílkovou polevu prosejte do mísy moučkový , přidejte zbylou polovinu bílku a pár kapek citronové šťávy a pomocí vařečky utřete hladkou a lesklou polevu. Potřete vykrájené tvary a cukrovinky nechte oschnout do druhého dne volně na vzduchu.

☕️ Poznámka

Tip: Šípkové cukroví je poměrně sladké, proto jsem přidala na ozdobu rozdrobené, mrazem sušené . Přidají krásnou vůni, dotek svěžesti a navíc hezky kontrastují s bílou polevou. Zkuste to také!

https://www.prozeny.cz/clanek/nepecene-sipkove-cukrovi-podle-m-j-sandtnerove-77073




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *