Rum je alkoholický nápoj vyráběn z cukrové třtiny, přesněji z melasy neboli šťávy z cukrové třtiny, která se nechá fermentovat a poté se destiluje. Vytváří se tím čistý bílý destilát, který se zpravidla poté uloží do dubových sudů, kde zraje.
🍪 Popis
Většina světové produkce rumu se soustřeďuje v oblasti Karibiku a střední Ameriky, ale vyrábí se i v Indii, Filipínách, Jižní Africe, USA, Evropě, Austrálii. Rum je často spojován s námořnictvím a není to jen kvůli jeho původu z přímořských oblastí, v Britském královském námořnictví ho námořníci často pili v kombinaci s vodou jako grog a piráti si z něj připravovali nápoj zvaný bumbo, kombinace vody, tmavého rumu, skořice a muškátového oříšku, v modernějším pojetí se přidává i šťáva z citrusů.
Historie a původ rumu
Původ slova rum je nám dodnes neznámy, většinou se objevuje několik verzí, odkud toto slovo pochází. Někteří tvrdí, že pochází z latinského slova saccharum neboli cukr. Jiní se domnívají, že slovo pochází z římského slova rum, které se dá přeložit jako silný. Nejpravděpodobnější verzí je, že slovo rum je zkrácená verze slova rumbullion, což byl slangový výraz pro vřavu, rámus. Tento výraz se objevuje právě na ostrovech ve spojitosti s opileckými pletkami. Ve španělsky mluvících zemích se rum označuje jako ron a ve francouzsky mluvících zemích zase jako rhum. V starší literatuře můžeme najít mnoho lidových názvu pro rum jako například: Nelsonova krev, ďáblova voda, pirátsky drink, námořnický elegán, Barbadoská voda.
První nápoje podobné rumu se objevují již ve starověké Indii a Číně, kde vyráběli alkoholický nápoj z cukrové třtiny a má se za to, že se rum do světa rozšířil právě z Indie a Číny. V Malajsii se už před tisíci lety produkoval nápoj pod názvem brum, který byl taktéž vyráběn z cukrové třtiny. Prvním Evropanem, který ochutnal rum, byl s největší pravděpodobností Marco Polo, ve svých zápiscích z cest napsal, že ochutnal velice dobré víno vyráběné z cukru někde v oblasti dnešního Iránu.
První destilace rumu, jak ho známe dnes, se odehrála v 17. století v Karibiku na plantáži s cukrovou třtinou, kde otroci zjistili, že melasa, vedlejší produkt při výrobě cukru, může být fermentována. Později pomocí destilace odstranili nečistoty a zvýšili podíl alkoholu a vytvořili tak jeden z prvních opravdových rumů na světě. Dle tradic se říká, že první takový rum vznikl na ostrově Barbados, nicméně v té samé době se objevují zmínky o rumu i v Brazílii.
Druhy rumu
Na zemi neexistuje jednotná specifikace rumu, proto je jeden nápoj v jedné zemi nazván rumem, ale v druhé už být rumem nemůže, co však mají všechny normy společné je, že rum musí být vyroben z cukrové třtiny, respektive melasy. Normy se však liší stát od státu v minimálním obsahu alkoholu, minimální době zrání rumu a i v druzích rumu. Nejjednodušší je proto dělit rum dle barvy a země původu.
Karibský rum z anglicky mluvících ostrovů je většinou tmavší s plnější chutí a typickou chutí melasy. Jsou to státy jako například: Antigua, Trinidad a Tobago, Grenada, Barbados, Saint Lucia, Belize, Bermudy, Guyana a Jamajka. Pro Jamajku je typická i verze rumu pod názvem „rude rum“ můžeme přeložit jako drsný či hrubý rum. Tento rum se vyznačuje především vysokým obsahem alkoholu a byl oblíben mezi umělci žánru ska, často se ředil vodou či kolou.
Francouzsky mluvící ostrovy jsou známé rumem, který se místo melasy vyrábí ze šťávy z cukrové třtiny. Tento rum je většinou dražší, jelikož je šťáva z cukrové třtiny cennější než melasa, taktéž takovéto rumy mají výraznější původní chuť cukrové třtiny. Typickými zastupiteli těchto ostrovů jsou Haiti, Guadalupe, Martinik.
Španělsky mluvící země jako například: Kuba, Guatemala, Panama, Dominikánská republika, Nikaragua, Puerto Rico, Kolumbie a Venezuela vyrábí typické añejo rumy, které mají velice jemnou vyrovnanou chuť.
Mimo tyto základní proudy rumu existuje mnoho alkoholických nápojů na bázi rumu. Cachaça vyráběna v Brazílii, podobný nápoj jako rum. V Panamě se vyrábí seco, nápoj na bázi rumu, je ale třikrát destilován, takže by se dalo říci, že se jedná o rumovou vodku. Připomeňme, že vícenásobnou destilací se vytrácí chuť původní suroviny, na druhou stranu je vícenásobně destilovaný nápoj čistší. V Mexiku se setkáte s nápojem Charanda, opět podobnému rumu. Ve střední Americe taky potkáte Aguardiente, nápoj destilován z melasy často obohacen anýzem. V Africe je mnoho druhů alkoholických nápojů z cukrové třtiny pod jménem jednoduše Cane, nebo Cane juice. A samozřejmě nesmíme zapomínat na mnoho napodobenin rumu vyráběných převážně v Evropě a státech, kde na cukrovou třtinu nenarazíte, v lepším případě jsou vyráběny z cukrové řepy, v horším z brambor. Aby se podobali, co nejvíce rumu zabarvují se často karamelem. Tímto nápojem se rozhodně vyhněte, riskujete v lepším případě těžký bolehlav a pořádnou kocovinu, v horším případě Vám bude pěkně blbě.
Mimo zemi původu můžeme rumy rozdělit i do několika skupin dle základních charakteristik.
Tmavé rumy.
Typické svojí tmavě hnědou, červenou někdy dokonce až černou barvou. Tyto rumy jsou vyráběny z karamelizované melasy a dozrávají dlouhou dobu ve vypálených sudech. Tento druh rumu má výraznou chuť, často ještě podpořenou přidáním koření, a taktéž výrazný dojezd karamelu. Tyto rumy jsou oblíbené v míchaných drincích, protože drinku propůjčí zajímavou barvu, ale i chuť. Taktéž se nejčastěji používají do vaření. Tyto rumy typicky naleznete na Jamajce, Haiti a Martiniku.
Ochucené rumy.
Do těchto rumů se přidávají exotické příchutě jako banán, mango, pomeranč, ananas, kokos, limetka. Většinou nejsou tak alkoholické, málokdy překročí hranici 40% alkoholu. Nejčastěji se pijí v koktejlech, ale taktéž čisté nebo na ledu.
Zlaté rumy.
Mají typickou jantarově zlatou barvu, kterou získávají dozráváním v dřevěných sudech. Jejich chuť není tak výrazná jako chuť tmavých rumů, ale jsou výraznější než rumy světlé, dalo by se říct, že se jedná o zlatou střední cestu.
Světlé rumy.
Někdy se jim také říká stříbrné či bílé rumy. Mají nejméně výraznou chuť, ovšem sladkost cukrové třtiny zůstává. Nechávají se pouze krátce dozrát v dřevěných sudech, někdy po zrání projdou i filtraci, aby měli čistě průzračnou barvu. Tyto rumy jsou oblíbené především do různých koktejlů. Nejčastěji je najdeme na Kubě či v Puerto Rico.
Silné rumy.
Tyto rumy mají vysoký obsah alkoholu 75% až 80%. Nejčastěji se pijí ředěné.
Prémiové rumy.
Tyto rumy se často vyrábí malosériově, nechávají se delší dobu dozrát a pečlivě se kombinuje několik druhů rumu různého stáří, aby vytvořili co nejlepší kombinaci chuti a jemnosti. Tyto rumy se piju pouze čisté.
Kořeněné rumy,
ale i v Čechách spíše známe pod anglickým slovem spiced. Do rumu se přidává směs koření, někdy i karamel. Bývají o něco tmavší než rumy zlaté, ale rozhodně světlejší než rumy tmavé. Většinou se používá z koření skořice, rozmarýn, anýz, pepř.
Výroba rumu
Postup výroby není zcela jednotný, liší se často dle lokace. Nejčastěji je základní surovinou k výrobě rumu melasa, ale používá se i šťáva z cukrové třtiny. K této základní ingredienci se přidá voda a kvasnice, které spustí proces fermentace. Nejčastěji se užívá velice specifický druhy kvasnic, které zaručí vždy obdobnou chuť. Poté následuje destilace, opět jsou zde různé způsoby destilace a každá je něčím specifická a daný postup se odrazí na chuti rumu. Po destilaci musí rum dozrát. Většina státu vyžaduje, aby rum zrál alespoň jeden rok. Nejčastěji se používají k zrání dřevěné sudy, často použité po burbonu, nebo brandy, ale lze použit i sudy z kovu. V dřevěných sudech rum dostává svou typickou zlatou barvu, naopak v kovových sudech zůstává rum bezbarvý. Většina rumů se vyrábí v tropických podmínkách, proto rum v sudu pracuje mnohem víc, než například whisky nebo brandy vyráběna v mírném podnebí. Takzvaný andělský podíl, tedy podíl co se v průběhu zrání odpaří, je u rumu až 10%, u whisky se jedná pouze o 2% většinou. Po dozrání se většinou rum míchá, kdy několik druhů rumu vytvoří zajímavější kombinaci chuti, než jeden druh samotatně. Některé světlé rumy se ještě filtrují, naopak tmavé či spiced rumy jsou obohaceny karamelem, či kořením.








Napsat komentář