🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Název pochází z německého panadel, ve kterém slyšíme latinské panis – chleba, ale ve skutečnosti prý vzniklo z francouzského panade – chlebová polévka (jak se jí také někdy u nás říká), které si Vídeňáci přetvořili po svém.
🍓 Ingredience
- máslo 40 g
- cibule 1 ks
- nadrobno
- chleba 160 g
- starší, zbavený kůrky a nakrájený na kostičky
- paprika mletá sladká 1 ČL
- kmín ½ ČL
- drcený
- vývar 1 l
- silný, hovězí nebo drůběží, horký
- vejce 1 ks
- velké
- parmazán 5 PL
- strouhaný + na posypání
- sůl
- pepř
- čerstvě mletý
- petrželka lístky
- hladkolistá, na ozdobení
- krutony
- k podávání (viz Něco navíc)
🥘 Postup přípravy
1
V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přihoďte chléb a opečte jej dozlatova. Zaprašte mletou paprikou a drceným kmínem a minutu opékejte. Zalijte vývarem a chvilku vařte, aby byl chleba úplně měkký a v polévce se rozpadal.
2
Vejce rozšlehejte, smíchejte s parmazánem a vlijte do polévky, přitom polévku bez přestání míchejte. Dobře osolte, opepřete a posypte lístky petrželky a parmazánem. Doplňte krutonky.
☕️ Poznámka
NĚCO NAVÍC
Starší chleba nakrájejte na kostičky a opečte v pánvi na sádle, oleji nebo přepuštěném másle (ghí).
🍏 Výživa
Energie: 1470 kcal
Bílkoviny: 74 g
Sacharidy: 122 g
Tuky: 68 g
Vláknina: 12 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/tipy-redakce/tyden-s-apetitem-5-hospodarnych-veceri-ktere-vam-nezruinuji-penezenku








Napsat komentář