Panádlová polévka

, ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Název pochází z německého panadel, ve kterém slyšíme latinské panis – chleba, ale ve skutečnosti prý vzniklo z francouzského panade – chlebová polévka (jak se jí také někdy u nás říká), které si Vídeňáci přetvořili po svém.

🍓 Ingredience

  • máslo 40 g
  • 1 ks
  • nadrobno
  • chleba 160 g
  • starší, zbavený kůrky a nakrájený na kostičky
  • mletá sladká 1 ČL
  • kmín ½ ČL
  • drcený
  • 1 l
  • silný, hovězí nebo drůběží, horký
  • vejce 1 ks
  • velké
  • parmazán 5 PL
  • strouhaný + na posypání
  • pepř
  • čerstvě mletý
  • petrželka lístky
  • hladkolistá, na ozdobení
  • k podávání (viz Něco navíc)

🥘 Postup přípravy

1
V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přihoďte a opečte jej dozlatova. Zaprašte mletou paprikou a drceným kmínem a minutu opékejte. Zalijte vývarem a chvilku vařte, aby byl chleba úplně měkký a v polévce se rozpadal.
2
Vejce rozšlehejte, smíchejte s parmazánem a vlijte do polévky, přitom polévku bez přestání míchejte. Dobře osolte, opepřete a posypte lístky petrželky a parmazánem. Doplňte krutonky.

☕️ Poznámka

NĚCO NAVÍC
Starší chleba nakrájejte na kostičky a opečte v pánvi na sádle, oleji nebo přepuštěném másle ().

🍏 Výživa

Energie: 1470 kcal
Bílkoviny: 74 g
Sacharidy: 122 g
Tuky: 68 g
Vláknina: 12 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *