🕒 Doba přípravy: 5 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

je těstovina typická pro maďarskou kuchyni. Připomíná obří a výtečně se hodí jako příloha ke všem paprikášům, perkeltům a tokáňům – zkrátka k dušenému masu s omáčkou. Zkuste ji někdy připravit místo knedlíku – okouzlí vás. A když vám zbude, uvařte tohle jídlo ze zbytků, jako by to udělali Maďaři.

🍓 Ingredience

  • 400 g vařené tarhoni
  • 200 g vařených brambor
  • 100 g maďarské klobásy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 kousek červené papriky
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst listové petržele

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, papriku na malé kostičky a klobásu na tenčí kolečka.

Krok 2: Rozpalte velkou pánev a opečte na ní nasucho kolečka klobásy tak, jak vám nejvíc chutnají. Hotové vyberte a dejte chvíli stranou.

Krok 3: Podle toho, kolik tuku pustila, přidejte do pánve případně ještě lžíci nebo dvě oleje. Vsypte cibuli a papriku, osolte a restujte asi čtyři až pět minut, až je dosklovata a změkne. Pánev částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a v horkém oleji ji důkladně, ale rychle rozmíchejte. Zalijte vodou, budete potřebovat asi půl šálku.

Krok 4: Pánev vraťte na oheň a do základu přidejte . Část můžete trochu rozmačkat, část nechte v malých kouscích. Prohřejte a případně dolijte ještě trochu vody – měla by vzniknout voňavá červená omáčka hustá asi jako guláš.

Krok 5: Na závěr vsypte do pánve uvařenou tarhoňu, důkladně promíchejte a zahřejte. Odstavte a přidejte kolečka opečené klobásy. Podávejte bohatě posypané zelenou petrželkou, s kyselou okurkou nebo kvašeným zelím.

☕️ Poznámka

Pastorčina tarhoňa je jídlo ze zbytků, proto jsou rozpočet surovin a doba přípravy pouze orientační. Máte-li hotové těstoviny (ve výsledku jich potřebujete o trochu víc než brambor), dovařte a naopak.

Můj tip: Máte-li rádi pikantní jídla, můžete do základu přidat i pálivou papriku.

https://www.prozeny.cz/clanek/pastorcina-tarhona-54610




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *