Pečené karbanátky se špenátem z trouby

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 ks

🍪 Popis

Když se řekne karbanátky, některým příznivcům zdravého jídla se zježí vlasy na hlavě. Smažené? Ani omylem! Tyto jsou plné špenátu a pečou se v troubě. Hodí se jako dobré teplé jídlo pro děti i do chleba třeba na výlet.

🍓 Ingredience

  • 50 g pečiva
  • 80 ml mléka
  • 130 g čerstvého špenátu
  • 600 g míchaného mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře

🥘 Postup přípravy

Krok 1: (můžete použít i celozrnné) natrhejte na menší kousky anebo nakrájejte. Zalijte vlahým mlékem (nebo vodou), lehce promíchejte a nechte nasáknout.

Krok 2: operte a sceďte. Vložte do horké až vroucí vody, zamíchejte a sceďte. Okamžitě přendejte do ledové vody, promíchejte a sceďte. Díky tomu zůstanou listy zelené a zůstane v nich i více živin. Špenát vyždímejte a nakrájejte najemno.

Krok 3: Do větší mísy vložte , nasáklé pečivo, špenát, prolisovaný česnek, osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat (sušené či nasekané čerstvé) – například , nebo oregano. Důkladně promíchejte.

Krok 4: Ze směsi utvořte šest stejně velkých karbanátků – o průměru asi 9 cm, vysoké asi 3 cm – a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 220 °C (horkovzduch). Karbanátky pečte takto zprudka pět minut, poté troubu ztlumte na 190 °C a dopékejte 20 až 25 minut.

☕️ Poznámka

Tip: Ke karbanátkům si můžete dát bramborovou kaši s hráškem a mátou nebo úžasné batátové pyré.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 759,67 kJ
Bílkoviny11,74 g
Tuky38,46 g
Sacharidy6,63 g
0,52 g
SAFA17,29 g
Vláknina0,73 g
Cukry1,36 g

https://www.prozeny.cz/clanek/pecene-karbanatky-se-spenatem-z-trouby-80397




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *