🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 ks
🍪 Popis
Když se řekne karbanátky, některým příznivcům zdravého jídla se zježí vlasy na hlavě. Smažené? Ani omylem! Tyto jsou plné špenátu a pečou se v troubě. Hodí se jako dobré teplé jídlo pro děti i do chleba třeba na výlet.
🍓 Ingredience
- 50 g pečiva
- 80 ml mléka
- 130 g čerstvého špenátu
- 600 g míchaného mletého masa
- 2 stroužky česneku
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Pečivo (můžete použít i celozrnné) natrhejte na menší kousky anebo nakrájejte. Zalijte vlahým mlékem (nebo vodou), lehce promíchejte a nechte nasáknout.
Krok 2: Špenát operte a sceďte. Vložte do horké až vroucí vody, zamíchejte a sceďte. Okamžitě přendejte do ledové vody, promíchejte a sceďte. Díky tomu zůstanou listy zelené a zůstane v nich i více živin. Špenát vyždímejte a nakrájejte najemno.
Krok 3: Do větší mísy vložte mleté maso, nasáklé pečivo, špenát, prolisovaný česnek, osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat bylinky (sušené či nasekané čerstvé) – například tymián, rozmarýn nebo oregano. Důkladně promíchejte.
Krok 4: Ze směsi utvořte šest stejně velkých karbanátků – o průměru asi 9 cm, vysoké asi 3 cm – a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 220 °C (horkovzduch). Karbanátky pečte takto zprudka pět minut, poté troubu ztlumte na 190 °C a dopékejte 20 až 25 minut.
☕️ Poznámka
Tip: Ke karbanátkům si můžete dát bramborovou kaši s hráškem a mátou nebo úžasné batátové pyré.








Napsat komentář