🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 3 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 3 porce

🍪 Popis

Trhané maso je hit posledních let, ovšem řada lidí se stále obává, že je to příliš složité. Nechte strachy za dveřmi a pusťte se do toho. Věřte, že jednodušší už je snad jen namazat chleba máslem!

🍓 Ingredience

  • 2 krůtí stehna
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1.5 lžičky soli
  • 1 lžíce pepře barevného celého
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • čerstvé

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nic není jednoduššího než trhané maso! Troubu zapněte na 160 stupňů. podle potřeby očistěte. Do kastrolu, který se vejde do trouby (ideální je litinový nebo jiný silnostěnný, který dobře a rovnoměrně vede teplo) nalijte jednu plechovku (425 g) sterilovaných rajčat. Pokud nejsou krájená, ale v celku, rukama je rozmačkejte na kousky. 

Krok 2: Přidejte jemně nakrájenou cibuli, rozmáčknuté stroužky česneku, třtinový (nebo třtinovou melasu), balzamikový a vinný (jestli máte rádi intenzivnější chutě, klidně množství naplňte jen balzamikovým), v sáčku z gázy nebo sítku na uzavřený pepř, pořádnou porci soli, rajčatový protlak a bylinky.

Krok 3: Co se týče bylinek, není potřeba dodržovat přesné množství ani složení, ale pro případ krůtího masa mám vyzkoušenou kombinaci dvou snítek šalvěje, 1/2 snítky rozmarýnu, 2–3 snítek tymiánu a snítky saturejky. Bylinky není potřeba sekat, všechnu vůni a chuť pustí během dušení do omáčky a na konci tuhé stonky jednoduše vyjmete.

Krok 4: Všechny ingredience promíchejte, ponořte do nich připravené maso (to by mělo být z většiny ponořené). Přiklopte poklicí a vložte asi na 2,5 hodiny do trouby. Během této doby maso pravidelně kontrolujte a podle potřeby otáčejte a přelévejte. Hotové maso v podstatě samo odpadává od kosti.

Krok 5: Stehna vyjměte a omáčku nechte na plotně redukovat, dokud není hezky hustá. Mezitím maso natrhejte dvěma vidličkami na vlákna a vyberte z něj kosti a tvrdé úpony a šlachy. Z omáčky vyjměte stonky bylinek a pepř a vmíchejte ji do masa.

Krok 6: Trhané můžete použít teplé i studené na přípravu sendvičů, podávat se salátem a chlebem nebo jej použít místo omáčky na těstoviny.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *