🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 porcí
🍪 Popis
Na hlavní chod vaše chuťové pohárky naladí nadýchaný svítek coby předkm či vývar v duchu zero waste dotažený k dokonalosti kostičkami svítku.
🍓 Ingredience
- 100 g jemné (dětské) krupičky
- 90 g hladké mouky
- 150 ml mléka, horkého
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- cca 1–1,5 lžičky soli a čerstvě mletý pepř
- 5 lžic nastrouhaného parmazánu
- špetka kypřicího prášku (nemusí být)
- stonky z 200 g balení baby chřestu, spařené v horké vodě, zchlazené studenou vodou a na 1–2 cm kousky
- 2–3 hrsti najemno nasekaného kerblíku
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
🥘 Postup přípravy
1 Troubu předehřejte na 180°C. Chcete-li mít svítek vysoký jako my, vymažte máslem a vysypte strouhankou jednu hlubokou formu či pekáček o rozměrech cca 25 x 20 cm nebo kruhovou o obdobném průměru. Chcete-li mít svítek dříve upečený, nachystejte si formy dvě.
2 Do mísy nasypte krupičku a mouku, spařte je horkým mlékem a vymíchejte do kaše. Pak přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Důkladně promíchejte. Osolte, vsypte sýr (a chcete-li, i kypřicí prášek), připravený chřest a nasekaný kerblík, opepřete a opět důkladně promíchejte.
3 Z bílků vyšlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Těsto dejte do připravené nádoby či nádob, jemně urovnejte povrch a ve vyhřáté troubě pečte cca 45–50 minut v jedné nádobě (zhruba v polovině uvedené doby zakryjte alobalem) anebo 25 minut ve dvou, do vy- běhnutí a ztuhnutí (špejle zapíchnutá do středu vyjde víceméně suchá).
4 Svítek podávejte nakrájený na kostky v polévce či jako předkrm: s listovým salátem a zakysanou smetanou či jogurtem.
☕️ Poznámka
Nechystáte-li polévku vlevo, dejte do svítku chřest i s hlavičkami. Kerblík lze nahradit třeba petrželkou.








Napsat komentář