🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 roláda
🍪 Popis
Která chuť je tak oblíbená, že si bez ní děti ani dospělí nedokážou představit vánoční svátky a rádi si ji dopřejí i kdykoliv během roku? Jaká vůně je tak specifická, že ji rozpoznáte na sto honů a s chutí si ji dopřáváte v dezertech i v kávě? Zkuste milovanou perníkovou chuť spojit s hruškami a vykouzlete perfektní roládu.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 3 vejce
- 60 g cukru krupice
- 1 lžíce oleje
- 58 g hladké mouky
- 3 g kakaa
- 1/4 lžičky perníkového koření
Na náplň
- 200 g hrušek
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 špetka mleté skořice
- 100 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání 30%
- 2 lžíce cukru moučka
Na ozdobení
- 1 hruška
- 1 lžička javorového sirupu
- 30 g čokolády 70%
- 1 granátové jablko
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch). Plech vyložte pečicím papírem a připravte si čistou utěrku.
Krok 2: Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte lžíci oleje. Do mísy prosejte mouku s kakaem a perníkovým kořením. Směs zlehka promíchejte nejlépe silikonovou stěrkou.
Krok 3: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a stěrkou rozetřete na plát velký asi 35 × 23 cm. Vložte do trouby a pečte osm minut.
Krok 4: Upečený korpus vyndejte z trouby, nechte minutu až dvě „orazit“ a přeložte na čistou utěrku. Pak stočte do rolády a nechte vychladnout.
Krok 5: Zatím nakrájejte hrušky na kostičky. V misce promíchejte s javorovým sirupem a špetkou skořice. Rozprostřete na plech a pečte při 190 °C asi deset minut doměkka. Nechte zchladnout.
Krok 6: Smetanu vyšlehejte s mascarpone a cukrem dotuha. Trochu krému si dejte stranou na ozdobení.
Krok 7: Stočený korpus na roládu opatrně rozložte, potřete krémem, posypejte kostičkami pečených hrušek a stočte.
Krok 8: Hrušku na ozdobení rozkrájejte na měsíčky a zbavte jadérek. Lehce potřete javorovým sirupem a upečte v troubě dozlatova.
Krok 9: Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a roládu lehce přelijte pramínky čokolády. Zbylým krémem ozdobte pomocí zdobicího sáčku hřbet rolády a doplňte kousky pečených hrušek. Nakonec posypejte zrníčky z granátového jablka.








Napsat komentář