🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 55 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 porcí

🍪 Popis

Podivujete se nad kombinací piva a sladkého dezertu? vás příjemně překvapí. Je dokonale vláčná a jí propůjčí jemnou karamelovou chuť.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 ml 30% zakysané smetany
  • 150 g tmavé čokolády
  • 200 g másla
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 200 ml piva stout
  • na vysypání
  • máslo na vymazání

Na dohotovení

  • 70 g tmavé čokolády
  • 1 lžíce másla

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Do rendlíku nalijte pivo (použijte typ stout, jako je například Guinness) přidejte máslo, kávu a nalámanou čokoládu. Pomalu zahřívejte a míchejte, až se vše spojí. Směs nevařte, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

Krok 2: Vejce prošlehejte s cukrem a pak vmíchejte zakysanou smetanu. Postupně přidávejte obě mouky smíchané s jedlou sodou. Do moučné směsi pak po částech přidávejte připravený základ z piva.

Krok 3: Těsto důkladně prošlehejte a nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Ke konci pečení můžete špejlí vyzkoušet, zda je uvnitř upečená. Je-li špejle po vytažení čistá, je hotovo.

Krok 4: Bábovku nechte chvilku vychladnout a pak ji vyklopte na rovnou plochu. Čokoládu na polevu nechte rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo a míchejte, až se obě suroviny spojí. Bábovku přelijte polevou a nechte ztuhnout.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 844 kJ
Bílkoviny8,31 g
Tuky41,83 g
Sacharidy66,38 g
0,08 g
SAFA22,09 g
Vláknina4,03 g
Cukry39,17 g

https://www.prozeny.cz/clanek/pivni-babovka-59807




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *