🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Papriky můžete plnit na sto způsobů, existují verze vegetariánské i masové, můžete je péct, grilovat i dusit v omáčce. V Česku nejspíš narazíte na papriky plněné masem, s rajskou omáčkou a jako přílohu vám nabídnou knedlík. Nic proti klasickému receptu, můj nejmilejší je však ten od maďarské babičky. Je to moje „vítací“ jídlo – poprosím o něj vždy, když se máma zeptá, co má uvařit, když přijedu. Zkuste ho a pochopíte proč.
🍓 Ingredience
Na plněné papriky
- 120 g kulatozrnné rýže
- 500 g vepřové plece
- 1 cibule
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
- 6 zelených paprik
Na omáčku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 700 g rajčatové passaty
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 bobkový list
- 4 kuličky celého černého pepře
- 2 kuličky celého nového koření
- 1 čtvrtka celeru
- 1 lžička soli
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Propláchněte rýži (nemusíte ji vážit, použijte asi půl hrnku) a namočte ji zhruba hodinu před vařením do studené vody. Umelte vepřovou plec najemno (nebo požádejte řezníka už při nákupu).
Krok 2: Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na lžíci sádla osmažte dosklovita. Odstavte a nechte zchladnout. Opláchněte papriky, odkrojte stopku i s jádřincem a opatrně odstraňte i bílé žilky. Nejlepší jsou tenkostěnné „maďarské“ papriky. Máte-li rádi pikantní jídlo, můžete použít i pálivé.
Krok 3: Maso dejte do velké mísy. Přidejte vejce, scezenou a okapanou rýži, osmaženou cibuli, osolte a opepřete. Vyhrňte si rukávy a směs pořádně propracujte a prohněťte. Masovou hmotu zpracujte opravdu pořádně. Poté naplňte papriky tak, aby u otvoru zůstala asi půlcentimetrová mezera. Z masa, které zůstane, tvořte navlhčenýma rukama kuličky s průměrem asi 6 až 7 cm. (Popravdě, i když je to recept na plněné papriky, největší úspěch vždy mají tyhle masové koule.)
Krok 4: Očistěte a omyjte čtvrtku celeru, připravte si k ruce rajčatový protlak i passatu. Ve velkém hrnci se širokým dnem rozpalte sádlo, přidejte kopcovitou lžíci mouky a usmažte světlou jíšku. Přidejte velkou lžíci protlaku a zarestujte, bude to trvat jenom chvilku. Když se směs začne lepit, vlijte do hrnce passatu, pořádně rozmíchejte a přidejte ještě asi půl litru vody. Do omáčky přidejte cukr a všechno koření, osolte a vložte celer – dodá jí hloubku a posílí „masovou“ chuť. Pomalu přiveďte k varu a opatrně vložte masové koule a papriky. Stáhněte plamen tak, aby omáčka jenom mírně probublávala, a duste asi 50 minut. Do masových koulí minimálně prvních 15 minut nešťouchejte, musejí se zatáhnout a zpevnit. Když budete potřebovat plněné papriky zamíchat, jenom opatrně zatřeste hrncem. Kontrolujte hustotu omáčky a když houstne příliš, přidejte trochu vody.
Krok 5: Z hotového jídla odstraňte celer a koření. Protentokrát zapomeňte na knedlík a maďarské plněné papriky podávejte s chlebem nebo vařenými bramborami.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/plnene-papriky-po-madarsku-48429








Napsat komentář