🕒 Doba přípravy: 1 hod.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 3 koblihy
🍪 Popis
🍓 Ingredience
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 65 g cukru krystal
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 20 ml rumu
- 250 ml mléka
- 1 citron
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Do droždí přilijte trochu vlažného mléka, přidejte cukr a nechte ho chvíli v teple vzejít kvásek. Připravte si kuchyňského robota (kdo nemá robota, dělá rukou).
Krok 2: Do hnětací misky dejte nejprve žloutky a celé vajíčko, poté veškeré tekutiny a následně přidejte kvásek. Nakonec zapracujte všechny zbývající suroviny. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké těsto. Hotové těsto posypte moukou a nechte ho asi 30 minut kynout.
Krok 3: Vykynuté těsto si přendejte na pracovní desku, kterou si nejprve posypte moukou, a pak posypte i samotné těsto. Rozválejte ho válečkem a vykrájejte něčím kulatým sudý počet koleček. Okrájené těsto nevyhazujte, ještě se vám bude hodit.
Krok 4: Na polovinu vykrojených koleček přidejte náplň dle vlastní libosti a druhou polovinou koleček přiklopte. Následně vyřízněte menším vykrajovátkem koblížky. Ty pak posypte moukou a nechte zase chvíli kynout.
Krok 5: Koblihy smažte na sádle z obou stran 3 minuty tak, aby v něm hezky plavaly. Vyndejte, posypte cukrem a můžete servírovat.
☕️ Poznámka
Tradiční jidáše ze zbylého těsta
Z těsta, které vám zbude, vyválejte válečky dlouhé tak, aby vám na nich šly udělat uzle. Nechte vykynout a smažte je stejně jako koblihy. Smíchejte moučkový cukr se skořicí, jidáše obalte a ihned podávejte.,
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/poctive-ceske-koblihy-podle-sefkuchare-54510








Napsat komentář