Poctivé české koblihy

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 3 koblihy

🍪 Popis

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 65 g cukru krystal
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 20 ml rumu
  • 250 ml mléka
  • 1 citron

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Do droždí přilijte trochu vlažného mléka, přidejte a nechte ho chvíli v teple vzejít kvásek. Připravte si kuchyňského robota (kdo nemá robota, dělá rukou).

Krok 2: Do hnětací misky dejte nejprve žloutky a celé vajíčko, poté veškeré tekutiny a následně přidejte kvásek. Nakonec zapracujte všechny zbývající suroviny. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké těsto. Hotové těsto posypte moukou a nechte ho asi 30 minut kynout.

Krok 3: Vykynuté těsto si přendejte na pracovní desku, kterou si nejprve posypte moukou, a pak posypte i samotné těsto. Rozválejte ho válečkem a vykrájejte něčím kulatým sudý počet koleček. Okrájené těsto nevyhazujte, ještě se vám bude hodit.

Krok 4: Na polovinu vykrojených koleček přidejte náplň dle vlastní libosti a druhou polovinou koleček přiklopte. Následně vyřízněte menším vykrajovátkem koblížky. Ty pak posypte moukou a nechte zase chvíli kynout.

Krok 5: Koblihy smažte na sádle z obou stran 3 minuty tak, aby v něm hezky plavaly. Vyndejte, posypte cukrem a můžete servírovat.

☕️ Poznámka

Tradiční jidáše ze zbylého těsta
Z těsta, které vám zbude, vyválejte válečky dlouhé tak, aby vám na nich šly udělat uzle. Nechte vykynout a smažte je stejně jako koblihy. Smíchejte se skořicí, jidáše obalte a ihned podávejte.,

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *