🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-5 porcí
🍪 Popis
Polévka bude hotová ještě rychleji, když mrkev nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Když polévku naopak povaříte déle, čočka se rozpadne a nebude ji třeba mixovat.
🍓 Ingredience
- 3 lžíce panenského olivového oleje + na pokapání
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce rajčatové pasty z tuby nebo rajského protlaku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky vločkové mořské soli + na doladění
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- špetka chilli koření nebo kajenského pepře + na doladění
- 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 200 g červené čočky
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
- šťáva z 1/2 citronu + na doladění
- 2 hrsti lístků baby špenátu (nemusí být)
- nasekaný koriandr nebo hladkolistá petrželka k podávání
🥘 Postup přípravy
1 V hrnci rozehřejte olej na silném ohni, aby začal pableskovat. Vsypte cibuli a opékejte ji dorůžova, asi 4 minuty, zhruba v poločase přidejte česnek. Vmíchejte rajčatovou pastu, římský kmín, sůl, pepř a chilli koření či kajenský pepř, opékejte ještě 2 minuty.
2 Vlijte vývar, 500 ml vody, přisypte čočku a mrkev. Přiveďte k mírnému varu, pak našikmo přiklopte a stáhněte oheň na mírný až střední. Vařte, aby čočka úplně změkla, asi 15 minut nebo podle údajů na obalu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
3 Částečně rozmixujte ponorným mixérem nebo polovinu polévky rozmixujte v běžném mixéru či robotu a pak vraťte do hrnce. V polévce by ale pořád měla zůstávat nějaká ta čočka v celku. Podle potřeby prohřejte, vmíchejte citronovou šťávu, špenát (chcete-li) a bylinky. Podávejte pokapané panenským olivovým olejem a poprášené dalším chilli nebo kajenským pepřem.
4 Polévka vydrží v chladničce zhruba 3 dny (houstne, takže ji pak možná budete chtít jíst jako dhal, doplněnou chlebovými plackami). Dá se i zamrazit, zhruba na 2 měsíce (ovšem bez vmíchaných čerstvých lístků!).








Napsat komentář