Polévka z červené čočky

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-5 porcí

🍪 Popis

Polévka bude hotová ještě rychleji, když nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Když polévku naopak povaříte déle, čočka se rozpadne a nebude ji třeba mixovat.

🍓 Ingredience

  • 3 lžíce panenského olivového oleje + na pokapání
  • 1 velká , nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce rajčatové pasty z tuby nebo rajského protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky vločkové mořské soli + na doladění
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • špetka chilli nebo kajenského pepře + na doladění
  • 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g červené čočky
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • šťáva z 1/2 citronu + na doladění
  • 2 hrsti lístků baby špenátu (nemusí být)
  • nasekaný nebo hladkolistá petrželka k podávání

🥘 Postup přípravy

1 V hrnci rozehřejte na silném ohni, aby začal pableskovat. Vsypte cibuli a opékejte ji dorůžova, asi 4 minuty, zhruba v poločase přidejte česnek. Vmíchejte rajčatovou pastu, římský kmín, , pepř a chilli koření či , opékejte ještě 2 minuty.

2 Vlijte , 500 ml vody, přisypte čočku a mrkev. Přiveďte k mírnému varu, pak našikmo přiklopte a stáhněte oheň na mírný až střední. Vařte, aby čočka úplně změkla, asi 15 minut nebo podle údajů na obalu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

3 Částečně rozmixujte ponorným mixérem nebo polovinu polévky rozmixujte v běžném mixéru či robotu a pak vraťte do hrnce. V polévce by ale pořád měla zůstávat nějaká ta čočka v celku. Podle potřeby prohřejte, vmíchejte citronovou šťávu, špenát (chcete-li) a . Podávejte pokapané panenským olivovým olejem a poprášené dalším chilli nebo kajenským pepřem.

4 Polévka vydrží v chladničce zhruba 3 dny (houstne, takže ji pak možná budete chtít jíst jako dhal, doplněnou chlebovými plackami). Dá se i zamrazit, zhruba na 2 měsíce (ovšem bez vmíchaných čerstvých lístků!).

☕️ Poznámka

  • Energie1499 kcal
  • Bílkoviny76 g
  • Sacharidy142 g
  • Tuky45 g

https://www.apetitonline.cz/recept/polevka-z-cervene-cocky




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *