Pomerančové čtyřhránky

, ,

🕒 Doba přípravy: 60 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná hladká 200 gramů
  • máslo 130 gramů
  • 100 gramů
  • 100 gramů (jemně nastrouhané)
  • žloutek 2 kusy
  • 1 lžička (nastrouhaná)
  • 1 špetka
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • 2 lžíce (pomerančová, na potření)
  • pomerančová kůra kandovaná 1 lžíce (jemně nakrájená, na ozdobení)

Na polevu:

  • cukr moučkový 100 gramů
  • šťáva pomerančová 1 lžíce

🥘 Postup přípravy

Z mouky, změklého másla, žloutků, mandlí, cukru, nastrouhané pomerančové kůry a špetky soli vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii v chladu ztuhnout.

Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a formičkou z něj vykrojíme čtyřhránky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme dorůžova asi 10 minut při 170 °C. Čtyřhránky ihned po upečení sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak je po dvou slepíme pomerančovou marmeládou a necháme ztuhnout.

V misce smícháme s pomerančovou štávou a vařečkou třeme asi 15 minut, dokud nevznikne hladká hustá poleva. (Pro výraznější barvu můžeme přidat ještě několik kapek štávy vymačkané z nastrouhané pomerančové kůry).
Slepené čtyřhránky potřeme na povrchu připravenou polevou, ozdobíme je malými kostičkami kandované pomerančové kůry a necháme zaschnout.

☕️ Poznámka

Místo čtyřhránků vykrojte z těsta jiné tvary, například kolečka, srdíčka nebo trojúhelníčky.

https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/vanocni-cukrovi/pomerancove-ctyrhranky-775/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *