Rebarborový džem se zázvorem

,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 sklenice 500ml

🍪 Popis

Květen je tradičně sezona rebarbory. Pokud máte rádi kyselou rybízovou marmeládu, zamilujete si v cuku letu i rebarborovou. Její štiplavost i sladkost můžete ještě podpořit přidáním zázvoru. S ním bude mít tenhle ten pravý šmrnc!

🍓 Ingredience

  • 500 g rebarbory
  • 500 g cukru krupice
  • 30 g kandovaného zázvoru
  • 1/2 citronu
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 5 g citrusového pektinu

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Rebarboru očistěte a nakrájejte na malé kousky. V tomto ročním období ji ještě není potřeba loupat, v létě, kdy už má mohutnější stonky, na loupaní ale určitě nezapomeňte. A poznámka bokem: hezčí barvu džemu vám udělá růžová , z čistě zelené je víc dohněda. Rozdíl je ale opravdu jen kosmetický.

Krok 2: Kousky rebarbory dejte do hrnce, zasypte cukrem, přidejte nadrobno pokrájený kandovaný a šťávu a kůru z poloviny citronu. Promíchejte s nastrouhaným čerstvým zázvorem a nechte asi 2–3 hodiny odstát, aby rebarbora pustila šťávu.
Krok 3: Do lednice nebo mrazáku si dejte talířek, abyste později mohli provést želírovací test. Rebarborovou směs přiveďte k varu a vařte asi 10 minut téměř doměkka.

Krok 4: Odeberte malou naběračku šťávy, rozmíchejte v ní a vraťte do hrnce. Vařte ještě asi 5 minut, až džem začne želírovat (tuhnout) – plamen raději stáhněte, aby se nepřipálil. Z lednice vyndejte talířek, dejte na něj pár kapek džemu, a pokud ztuhne, je hotovo. Pokud ne, nechte ještě minutu či dvě probublávat a test opakujte.

Krok 5: Horkým džemem plňte připravené čisté skleničky, z uvedeného množství budou zhruba dvě 450–500 ml sklenice nebo tři 300ml sklenky. Otřete hrdlo, zavřete čistým a suchým víčkem a otočte víčkem dolů. Takto nechte asi 10 minut chladnout, aby se pořádně přichytilo a džem se nezkazil.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/rebarborovy-dzem-se-zazvorem-64113




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *