🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
🍪 Popis
Ať se snažím sebevíc, dezerty od babičky jsou stejně vždy nejlepší. Recept na tenhle retro zákusek mám od tchyně. S opravdovým nugátem má společnou snad jenom barvu, chutná trochu jako vosí hnízda a děti ho milují.
🍓 Ingredience
Na vymazání formy:
- 1 lžíce másla
- hrubá mouka na vysypání
Na polevu:
- 140 g čokolády na vaření
- 120 g smetany ke šlehání 30%
Na těsto:
- 5 vajec
- 250 g cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
- 6 lžic horké vody
- 1 špetka soli
Na náplň:
- 250 g dětských piškotů
- 300 ml mléka
- 2 lžíce cukru moučka
- 3 lžíce kakaa
- 200 g másla
- 3 lžíce rumu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Předehřejte troubu na 170 stupňů, hlubší pekáček pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do husté, světlé a nadýchané pěny. Postupně k nim přilívejte i horkou vodou, pořád šlehejte. Po částech přidávejte střídavě sníh a mouku.
Krok 3: Těsto vlijte do pekáčku a pečte cca 35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá, těsto lehce zezlátne a na okrajích se začne odtahovat od formy. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Krok 4: Na náplň rozmixujte piškoty – mám ráda, když jsou spíše nahrubo a občas v nich zůstane větší kousek, na řezu vypadají hezky. V rendlíku zahřejte mléko s cukrem a přidejte prosáté kakao. Rozmíchejte, přidejte máslo a dál zahřívejte, až se máslo rozpustí. Hotovou směs nalijte na piškoty, přidejte rum a všechno pořádně propracujte.
Krok 5: Kakaovou směs rozetřete na vychladlé těsto, uhlaďte a nechte odpočinout.
Krok 6: Připravte si polevu: ve vodní lázni zahřívejte čokoládu se smetanou, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká a lesklá hmota. Přelijte zákusek, nechte v chladu ztuhnout a podávejte pokrájené na řezy.
☕️ Poznámka
Dezert je nejlepší na druhý až třetí den, až se pořádně proleží a chutě se spojí. Když máte možnost, použijte na dekoraci mátu – nejenže dobře vypadá, ale s chutí čokoládového dezertu opravdu příjemně ladí.








Napsat komentář