Svatomartinské rohlíčky z kysané smetany s ořechovou náplní

, ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 24 rohlíčků

🍪 Popis

I když se letošní sv. Martin asi neponese v duchu velkých hodů, křehounké ořechové rohlíčky se neztratí tak jako tak. Nám chutná snadná varianta z nekynutého těsta se zakysankou, kterou máte hotovou během chvilky. A jestli máte možnost, napečte rohlíčků o něco víc a obdarujte jimi někoho, kdo se sám do pečení nepustí.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 1 změklé máslo
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • vejce na potření
  • moučka

Na náplň (místo cukru je skvělý )

  • 250 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 80 ml mléka
  • 4 lžíce tuzemského rumu
  • 1 špetka

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Z mouky, změklého másla (250 g), kysané smetany (180 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.

Krok 2: Mezitím si namelte či rozmixujte (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní.

Krok 3: Těsto rozdělte na 3 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou na pomoučené ploše rozválejte na asi 2 mm tlusté kolo. To rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.

Krok 4: Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 170 °C dozlatova. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/svatomartinske-rohlicky-z-kysane-smetany-s-orechovou-naplni-67821




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *