🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 24 rohlíčků
🍪 Popis
I když se letošní sv. Martin asi neponese v duchu velkých hodů, křehounké ořechové rohlíčky se neztratí tak jako tak. Nám chutná snadná varianta z nekynutého těsta se zakysankou, kterou máte hotovou během chvilky. A jestli máte možnost, napečte rohlíčků o něco víc a obdarujte jimi někoho, kdo se sám do pečení nepustí.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 400 g hladké mouky
- 1 změklé máslo
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- vejce na potření
- cukr moučka
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Z mouky, změklého másla (250 g), kysané smetany (180 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.
Krok 2: Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní.
Krok 3: Těsto rozdělte na 3 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou na pomoučené ploše rozválejte na asi 2 mm tlusté kolo. To rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.
Krok 4: Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 170 °C dozlatova. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.








Napsat komentář