🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 dort
🍪 Popis
Říká se, že tenhle báječný křupavý mandlový dortík byl nejoblíbenějším zákuskem švédského a norského krále Oskara II., a proto nese jeho jméno. U nás jej zpopularizovala IKEA a popravdě: trochu klame tělem. Chutná a vypadá jako mistrovský cukrářský kousek, jeho příprava ale nijak složitá není.
🍓 Ingredience
Na mandlový korpus
- 180 g mandlí
- 5 bílků
- 160 g cukru krupice
- 1 špetka soli
Na žloutkový krém
- 180 ml 33% smetany ke šlehání
- 120 g cukru krupice
- 5 žloutků
- 150 g másla
Na dokončení
- 2 hrsti mandlových lupínků
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Na korpus rozmixujte celé neoloupané mandle najemno. Na papír na pečení si tužkou vyznačte dva kruhy s průměrem 20 cm. Položte ho na plech na pečení tak, aby strana, na kterou jste kreslili, byla vespod a předehřejte troubu na 170 °C.
Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte malou špetku soli a začněte je šlehat. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přidávejte cukr a vyšlehejte hustý bílý sníh (po vytažení metliček zůstanou ve sněhu pevné špičky) a už jenom zlehka ručně zapracujte stěrkou do sněhu mleté mandle.
Krok 3: Bílkovou hmotu rozdělte doprostřed kruhů na papír na pečení a plochým nožem ji rozetřete až k okrajům. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, až začnou korpusy jemně hnědnout a budou na dotek suché. Vyjměte je z trouby, nechte krátce zchladnout a poté opatrně sloupněte papír. Nechte úplně vychladnout.
Krok 4: Na krém včas vyjměte máslo z ledničky. Nakrájejte ho do velké mísy na kostičky a nechte chvíli stranou. Do rendlíku dejte smetanu a cukr a za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Poté přidejte žloutky a za stálého šlehání zvolna dál zahřívejte, až směs zhoustne do konzistence řidšího pudinku (nevařte). Odstavte, přímo na povrch položte potravinářskou fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Tip: Když se vám žloutky při vyšší teplotě trochu srazí, hmotu ještě za tepla přeceďte přes husté síto do čistého rendlíku, aby byla úplně hladká.
Krok 5: Až budou mít máslo i žloutková směs stejnou teplotu (a žloutková směs chladnutím zhoustne), máslo vyšlehejte do lehké pěny a postupně po lžících k němu zašlehejte i žloutky se smetanou. Hotový krém nechte krátce v lednici vychladnout a mírně ztuhnout.
Tip: I při šlehání se může stát, že se vám krém srazí (stává se to, když mají výchozí suroviny rozdílné teploty). V tom případě našlehejte v čisté míse další kousek másla a sražený krém k němu po lžičkách zašlehejte – další lžičku přidejte vždy až poté, co se předchozí úplně propojí s máslem.
Krok 6: Polovinu krému rozetřete na mandlový korpus, přikryjte druhým korpusem a celý povrch dortu potřete druhou polovinou krému. Krém pečlivě uhlaďte nožem a povrch dortu ozdobte mandlovými lupínky.
Tip: Mandlové lupínky krátce opečte na suché pánvi, budou mít lepší chuť i lákavější barvu.
Krok 8: Dort nechte v lednici rozležet a ztuhnout alespoň dvě hodiny.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/svedsky-mandlovy-dort-77486








Napsat komentář