Telecí řízky saltimbocca

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 8 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce

🍪 Popis

Saltimbocca znamená v italštině doslova „skoč do pusy“, což je naprosto přesné – tyto křehounké řízečky ve vás zmizí, ani nevíte jak! Jejich příprava je opravdu blesková a chuť delikátní. My je máme rádi jako slavnostnější předkrm nebo elegantní večeři, když zrovna není moc času vyvařovat.

🍓 Ingredience

  • 2 telecí řízky
  • 3 plátky parmské šunky
  • čerstvá šalvěj
  • a pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 lžic bílého vína

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Řízky z obou stran naklepejte, aby byly maximálně 0,5 cm tlusté, a oba pokrájejte na 3 až 4 menší kousky. Z jedné strany je osolte a opepřete (používejte čerstvě ), z druhé už jen opepřete – je slaná dost.

Krok 2: Na neosolenou stranu položte kousek plátku sušené šunky a lístek šalvěje, přichyťte párátkem, a z obou stran lehce obalte v mouce.

Krok 3: Na velké pánvi rozehřejte máslo s olejem a řízečky krátce opečte, každé straně by měla stačit 1 až 2 minuty. Začínejte stranou se šunkou.

Krok 4: Maso vyndejte stranou a uložte do tepla. Do pánve přilijte víno, chvilku zprudka povařte, aby se ho většina odpařila, a touto omáčkou řízky polijte.

Krok 5: Podávejte se širokými nudlemi, rýží nebo bramborami a skrojkem citronu. Nebo jen tak – jako elegantní předkrm.

☕️ Poznámka

Do omáčky přidejte i lžíci pokrájených kaparů, bude ještě lepší!

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 890,57 kJ
Bílkoviny59,68 g
Tuky60 g
Sacharidy39,32 g
Sůl3,65 g
SAFA18,98 g
Vláknina1,67 g
Cukry1,75 g

https://www.prozeny.cz/clanek/rychla-vecere-po-italsku-teleci-rizky-saltimbocca-59060




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *