Tvarohový koláč s jahodami a ovesnými vločkami

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné

🍪 Popis

Jestli při pečení řešíte, jak uspokojit touhu dětí či partnera po něčem sladkém, a zároveň si nechcete dezert sami odpírat, ačkoli přiberete snad i jen při pohledu na dort, tvarožník bude přesně pro vás. Místo moučného těsta a drobenky dejte křupavé , přidejte sytý a navrch čerstvé . Na své si tak přijde každý!

🍓 Ingredience

Na těsto i drobenku (lze vynechat úplně)

  • 1.5 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrst ořechů
  • 1 lžička mleté
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 kostky másla

Na náplň

  • 3 tučné tvarohy v alobalu
  • 4 vejce
  • 6 lžic hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 400 g čerstvých jahod

Na vymazání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Já pekla ve dvou menší formách. Na velkou koláčovou formu uberte asi třetinu ingrediencí na drobenku, náplně může být stejně. Formy vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Krok 2: Vločky smíchejte s drcenými (já použila zbytky mandlí a vlašáků), cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Já z hmoty vytvořila pro jeden koláč korpus a pro druhý drobenku, ale uvedené množství bohatě vystačí na korpus i na drobenku pro oba koláče. Dvě třetiny proto natlačte na dno forem a třetinu si nechte na posypání.

Krok 3: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

Krok 4: utřete s cukrem, přidejte citronovou kůru, vanilku, tvaroh (ten z alobalu, ve vaničce je příliš tekutý) a opatrně vmíchejte sníh.

Krok 5: Směs natřete na korpus. Pokud se rozhodnete dělat tvarožník bez korpusu, dejte směs přímo do vymazané formy, je moc dobrý i bez vloček. Obložte půlkami jahod řezem nahoru.

Krok 6: Pokud děláte i drobenku, posypejte zbytkem vločkové směsi a pečte asi 30 minut při 170 °C. Před krájením nechte úplně vychladnout.

☕️ Poznámka

Já jsem upekla jeden koláč jen s korpusem a jeden jen s drobenkou, nicméně množství vloček by krásně vystačilo na obojí u obou koláčů. Další možnost je pak těsto vynechat úplně – když formu vymažete a vysypete, tvarožník vám půjde hezky vyklopit i bez něj. Příště bych ze 2/3 směsi udělala korpus a z 1/3 drobenku.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *