🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍪 Popis
Jestli při pečení řešíte, jak uspokojit touhu dětí či partnera po něčem sladkém, a zároveň si nechcete dezert sami odpírat, ačkoli přiberete snad i jen při pohledu na dort, tvarožník bude přesně pro vás. Místo moučného těsta a drobenky dejte křupavé ovesné vločky, přidejte sytý tvaroh a navrch čerstvé ovoce. Na své si tak přijde každý!
🍓 Ingredience
Na těsto i drobenku (lze vynechat úplně)
- 1.5 hrnku ovesných vloček
- 1 hrst ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1/2 kostky másla
Na náplň
- 3 tučné tvarohy v alobalu
- 4 vejce
- 6 lžic hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- kůra z jednoho citronu
- 400 g čerstvých jahod
Na vymazání
- tuk na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Já pekla ve dvou menší formách. Na velkou koláčovou formu uberte asi třetinu ingrediencí na drobenku, náplně může být stejně. Formy vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Krok 2: Vločky smíchejte s drcenými ořechy (já použila zbytky mandlí a vlašáků), cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Já z hmoty vytvořila pro jeden koláč korpus a pro druhý drobenku, ale uvedené množství bohatě vystačí na korpus i na drobenku pro oba koláče. Dvě třetiny proto natlačte na dno forem a třetinu si nechte na posypání.
Krok 3: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
Krok 4: Žloutky utřete s cukrem, přidejte citronovou kůru, vanilku, tvaroh (ten z alobalu, ve vaničce je příliš tekutý) a opatrně vmíchejte sníh.
Krok 5: Směs natřete na korpus. Pokud se rozhodnete dělat tvarožník bez korpusu, dejte směs přímo do vymazané formy, je moc dobrý i bez vloček. Obložte půlkami jahod řezem nahoru.
Krok 6: Pokud děláte i drobenku, posypejte zbytkem vločkové směsi a pečte asi 30 minut při 170 °C. Před krájením nechte úplně vychladnout.
☕️ Poznámka
Já jsem upekla jeden koláč jen s korpusem a jeden jen s drobenkou, nicméně množství vloček by krásně vystačilo na obojí u obou koláčů. Další možnost je pak těsto vynechat úplně – když formu vymažete a vysypete, tvarožník vám půjde hezky vyklopit i bez něj. Příště bych ze 2/3 směsi udělala korpus a z 1/3 drobenku.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/tvarohovy-kolac-s-jahodami-a-ovesnymi-vlockami-63567








Napsat komentář