Uhlířina podle staročeského receptu

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce

🍪 Popis

Staročeský pokrm uhlířina je jednoduchý na přípravu a sytý. A právě takové jídlo potřebovali do práce uhlíři, kteří pálili v lese dřevo a od hořících milířů se nemohli vzdálit i několik dní. Odtud tedy jeho název. Jde o jednoduché těstovinové noky s opečenými (často zbylými) bramborami a kouskem špeku. A kdo viděl film Kolja, tak ví, že to bylo nejoblíbenější jídlo Zdeňka Svěráka. Přidejte zelný a bude určitě chutnat i vám!

🍓 Ingredience

Na uhlířinu

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 200 g vařených brambor
  • 50 g uzeného špeku
  • 1/2 cibule
  • kmín

Na salát

  • 50 g kysaného zelí
  • 1/4 cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Začněte přípravou těsta na noky. Smíchejte dohromady hladkou a polohrubou mouku, nasypte na pracovní desku a uprostřed udělejte důlek. Do něj rozklepněte vejce, osolte a vidličkou začněte od okrajů důlku vmíchávat mouku – jako při přípravě polévkových nudlí.

Krok 2: Když začne hmota držet trochu pohromadě, pusťte se do ní rukama, až zaděláte hodně tuhé jednolité těsto. To zabalte do sáčku nebo uložte do misky pod poklici. Nechte asi 30 minut odležet.

Krok 3: Pokud nemáte zbylé vařené , uvařte si jich pár ve slupce do měkka a po vychladnutí oloupejte.

Krok 4: (nebo slaninu) nakrájejte na kostičky a na pánvi ho začněte opékat. Mezitím si jemně nakrájejte cibuli. Když špek vyškvaří trochu tuku, přihoďte cibuli a osmahněte ji dozlatova.

Krok 5: Dejte vařit vodu (případně použijte vodu od brambor). Odleželé těsto rozdělte na poloviny, každou z nich vyválejte na asi 1 cm silnou nudli a tu nakrájejte na noky. Ty vhoďte do vroucí osolené vody a vařte podle jejich velikosti asi 15-20 minut doměkka.

Krok 6: Hotové noky sceďte, dejte na pánev ke špeku, přidejte na kousky nakrájené brambory, okmínujte a společně ještě trochu opečte. Podávejte se zelným salátem.

Zelný salát: pokrájejte a smíchejte s jemně nakrájenou cibulí a troškou oleje.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *