🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 45 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 700 g
🍪 Popis
Když jsem před lety viděla poprvé podobný recept na sváteční šunku vařenou v Coca-Cole, pomyslela jsem si něco o bláznivých Američanech a ignorovala ho. Kolem Vánoc se ale vždy odněkud vynořil… Letos jsem si řekla, že přišel čas jídlo vyzkoušet. Jak to dopadlo?
🍓 Ingredience
- 700 g uzeného masa
- 1 l kofoly
- 3 hřebíčky
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 4 kuličky celého černého pepře
Na potírání
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 lžička dijonské hořčice
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Uzené maso opláchněte a vložte do hrnce, do kterého se vejde tak akorát. Zalijte ho kofolou, aby bylo celé ponořené. Přidejte všechno koření, přiveďte k varu a zvolna vařte asi hodinu a půl. Poté odstavte a nechte v nálevu krátce zchladnout.
Krok 2: Troubu předehřejte na 180 stupňů. V malé misce dobře prošlehejte tekutý med a ostrou hořčici. Maso vyjměte z nálevu a ostrým nožem udělejte na povrchu zářezy do hloubky asi 2–3 cm těsně vedle sebe – povede vás fotografie.
Krok 3: Maso vložte do malého pekáčku a povrch dobře potřete připravenou medovo-hořčičnou marinádou. Podlijte trochou nálevu a krátce v troubě opečte, postačí 15 minut. Nechte odležet a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky.
☕️ Poznámka
PŘI PŘÍPRAVĚ JSEM TROCHU IMPROVIZOVALA – VZHLEDEM K NEJISTÉMU VÝSLEDKU JSEM NECHTĚLA NAPOPRVÉ POUŽÍT VELKÝ KUS ŠUNKY PRÉMIOVÉ KVALITY. VYBRALA JSEM SI PROTO MENŠÍ KOUSEK UZENÉ KOTLETY A ROZHODLA JSEM SE, ŽE NA NÁLEV POUŽIJU KOFOLU… MŮJ VERDIKT? VÝSLEDNÁ CHUŤ JE SILNÁ, UZENÁ A SLADKO-SLANÁ. NAPOPRVÉ VÁS PŘEKVAPÍ, MÁ V SOBĚ ALE NĚCO, CO VÁS NUTÍ SÁHNOUT PO DALŠÍM SOUSTU.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/uzene-maso-varene-v-kofole-68685








Napsat komentář