Uzené maso vařené v kofole

, , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 45 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 700 g

🍪 Popis

Když jsem před lety viděla poprvé podobný recept na sváteční šunku vařenou v Coca-Cole, pomyslela jsem si něco o bláznivých Američanech a ignorovala ho. Kolem Vánoc se ale vždy odněkud vynořil… Letos jsem si řekla, že přišel čas jídlo vyzkoušet. Jak to dopadlo?

🍓 Ingredience

  • 700 g uzeného masa
  • 1 l kofoly
  • 3 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového
  • 4 kuličky celého černého pepře

Na potírání

  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička dijonské

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso opláchněte a vložte do hrnce, do kterého se vejde tak akorát. Zalijte ho kofolou, aby bylo celé ponořené. Přidejte všechno koření, přiveďte k varu a zvolna vařte asi hodinu a půl. Poté odstavte a nechte v nálevu krátce zchladnout.

Krok 2: Troubu předehřejte na 180 stupňů. V malé misce dobře prošlehejte tekutý a ostrou hořčici. Maso vyjměte z nálevu a ostrým nožem udělejte na povrchu zářezy do hloubky asi 2–3 cm těsně vedle sebe – povede vás fotografie.

Krok 3: Maso vložte do malého pekáčku a povrch dobře potřete připravenou medovo-hořčičnou marinádou. Podlijte trochou nálevu a krátce v troubě opečte, postačí 15 minut. Nechte odležet a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky.

☕️ Poznámka

PŘI PŘÍPRAVĚ JSEM TROCHU IMPROVIZOVALA – VZHLEDEM K NEJISTÉMU VÝSLEDKU JSEM NECHTĚLA NAPOPRVÉ POUŽÍT VELKÝ KUS ŠUNKY PRÉMIOVÉ KVALITY. VYBRALA JSEM SI PROTO MENŠÍ KOUSEK UZENÉ KOTLETY A ROZHODLA JSEM SE, ŽE NA NÁLEV POUŽIJU KOFOLU… MŮJ VERDIKT? VÝSLEDNÁ CHUŤ JE SILNÁ, UZENÁ A SLADKO-SLANÁ. NAPOPRVÉ VÁS PŘEKVAPÍ, MÁ V SOBĚ ALE NĚCO, CO VÁS NUTÍ SÁHNOUT PO DALŠÍM SOUSTU.

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *