Vanilkové dortíky s karamelem

, , ,

🕒 Doba přípravy: 60 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 ks

🍪 Popis

Jak připravit domácí ? Přesně takhle získáte dezert jako od francouzského áře!

🍓 Ingredience

  • 180 g krupicového cukru
  • 150 ml mléka
  • 300 ml dvanáctiprocentní smetany
  • 1 vejce
  • z jednoho vanilkového lusku
  • šlehačka na ozdobení

🥘 Postup přípravy

1. Čtyři lžíce vody a 150 g cukru pomalu, za stálého míchání zahřívejte v silnostěnném kastrolu až do rozpuštění cukru. Zvyšte teplotu a pět minut vařte, už bez míchání. Část karamelu rozdělte do malých silnostěnných misek a dejte vychladit.

2. Předehřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. a smetanu nalijte do pánve, přidejte vanilková semínka a přiveďte k varu. Na půl hodiny odstavte, aby se vůně vanilky rozvinula. V misce mezitím prošlehejte vejce se zbylým cukrem a proceďte na ně vanilkové mléko. Promíchejte a rozlijte do misek s karamelem.

3. Misky vložte do pekáčku a zalijte vařící vodou tak, aby byly do poloviny ponořené. V troubě pečte třicet až pětatřicet minut, až bude obsah pevný, ale ještě se bude trochu chvět. Misky vyjměte, překryjte fólií a po zchladnutí je dejte na tři hodiny nebo přes noc vychladit do ledničky.

4. Misku s dortíkem obkružte nožem, vyklopte na talířek a ozdobte zbylým karamelem a šlehačkou.

☕️ Poznámka

  • Energie268.17 kcal
  • Bílkoviny5 g
  • Sacharidy38.5 g
  • Tuky9.5 g

https://www.apetitonline.cz/recept/vanilkove-dortiky-s-karamelem




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *