🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 ks
🍪 Popis
Dobrá zpráva pro všechny rozinkodlouby – ve Španělsku myslí i na ně a vánočky pečou bez těchto malých hnědých potvůrek! Tříkrálový věnec Roscón de Reyes je ovoněný pomeranči, ozdobený kandovaným ovocem a bez pletení, ale jinak je podobný naší máslové vánočce. Vyzkoušíte?
🍓 Ingredience
Na těsto
- 30 g čerstvého droždí
- 120 g cukru krupice
- 650 g hladké mouky
- 180 ml teplého mléka
- 3 vejce
- 125 g másla
- kůra z jednoho pomeranče
- kůra z jednoho citronu
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce vody z pomerančového květu
- 1 špetka soli
Na ozdobu
- pomeranč
- kandované ovoce
- mandlové lupínky
- cukr
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Zdobit můžete chemicky neošetřeným pomerančem (nebo okrájejte kůru), kandovaným ovocem (já dala citronát a třešně), plátky mandlí nebo perlovým cukrem. Ten seženete na internetu a v cukrářských potřebách (někdy se označuje též jako granulovaný). Vodu z pomerančových květů klidně vynechejte, ale hodí se i do jiných dezertů a nádherně voní. Koupíte také na internetu a v arabských potravinách.
Krok 2: Droždí rozdrobte do misky se lžící cukru a míchejte do rozpuštění, přidejte 3 lžíce mouky a polovinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít, já na to používám na 50 °C zahřátou a již vypnutou troubu.
Krok 3: Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, dvě celá vejce a jeden žloutek (jeden bílek nechte na potření), citronovou a pomerančovou kůru (vždy jen její barevnou část), rozpuštěné máslo, rum, vodu z pomerančových květů a špetku soli. Přidejte vzešlý kvásek.
Krok 4: A teď to nejdůležitější: těsto musíte asi 10 minut rukama nebo v robotu poctivě hníst, aby bylo krásně hladké a lesklé. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
Krok 5: Uvedená dávka vystačí na jeden velký a jeden menší věnec, můžete ale těsto rozdělit dle libosti. Jen nezapomeňte, že ještě nakyne (a také otvor se tím pádem zmenší). Přímo na pečicím papíře nebo pomaštěném plechu udělejte kouli a ze středu ji roztahujte. Nechte další hodinu kynout.
Krok 6: Vykynutý věnec potřete rozšlehaným bílkem a ozdobte plátky pomeranče, mandlemi, kandovaným ovocem a perlovým cukrem.
Krok 7: Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.
☕️ Poznámka
Španělé věnec často ještě rozříznou, naplní ušlehanou smetanou a doprostřed dají zlatou královskou korunu.








Napsat komentář