🕒 Doba přípravy: 50 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍓 Ingredience
- 250 g černé čočky Beluga
- 600 g vepřové panenky
- sůl podle potřeby
- mletý pepř podle potřeby
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 snítka rozmarýnu (+ na ozdobu)
- olivový olej na smažení
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 2 žluté chilli papričky
- 10 listů máty (+ na ozdobu)
- 2 lžíce citronové šťávy
🥘 Postup přípravy
1. Čočku namočíme do 1000 ml vody a necháme přes noc bobtnat.
2. Očištěnou panenku osolíme, opepříme, potřeme hořčicí smíchanou s najemno nasekaným rozmarýnem a necháme v chladu marinovat několik hodin.
3. Nabobtnalou čočku uvaříme v té vodě, ve které byla namočená, doměkka asi 12 minut. Ke konci varu osolíme, hotovou ji scedíme a propláchneme studenou vodou.
4. Panenku opečeme dozlatova ze všech stran na olivovém oleji, přidáme k ní celý česnek, poté ji přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut.
5. Na pánvičce po panence orestujeme zlehka na menší kousky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájenou feferonku. Po 5 minutách přidáme hotovou čočku, lístky máty, citronovou šťávu a necháme prohřát. Dle potřeby můžeme dosolit.
6. Před podáváním panenku nakrájíme na plátky, můžeme posypat třeba hrubozrnnou solí a servírujeme s teplou čočkou. Pro zintenzivnění chuti můžeme přidat například čerstvé bylinky.








Napsat komentář