🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2-3 porce
🍪 Popis
Špízy nabízejí nesčíselně možností obměn. Ochutit maso a zeleninu můžete nejen marinádou, ale také tím, na co je napíchnete… Zkuste třeba rozmarýnové větvičky!
🍓 Ingredience
- 6 silných snítek rozmarýnu (aspoň 25cm dlouhých) nebo špejle
- 8 (cca 200–250g) drobných cibulek (malých šalotek, cipollini, přerostlých jarních…)
- 1 lžíce panenského olivového oleje + na potírání
- 1–2 lžíce zlatých rozinek, propláchnutých
- 125ml suchého bílého vína (Sauvignon Blanc)
- 60 ml bílého balzamikového octa
- 1–2 lžíce krupicového cukru
- 1 malý bobkový list
- hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 8 (celkem cca 350 g) drobných brambor
- cca 125 g pancetty či libové slaniny, na tenké plátky
- 250 g žlutých třešňových rajčátek
🥘 Postup přípravy
1 Snítky rozmarýnu očistěte tak, aby na nich zbyly jen rovné hlavní stonky s lístky. Otrhané lístky nasekejte a odměřte z nich 1 lžíci (zbytek uschovejte pro jiné použití). Namočte je na 30 minut do studené vody.
2 Mezitím rozpulte, oloupejte a na tenká kolečka nakrájejte 2 cibulky. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a nakrájené cibulky na něm opékejte zčásti dozlatova, asi 10 minut. Odstavte. Vmíchejte rozinky, víno, ocet, cukr, nasekaný rozmarýn, bobkový list, 1/2 lžičky soli a 2–3 špetky pepře. Přiveďte k varu na středním až silném ohni a za občasného míchání vařte, až směs zesirupovatí, asi 15 minut.
3 Brambory dejte do hrnce, zalijte asi 2,5cm nad vodou a osolte. Přiveďte k varu a pak 5 minut vařte. Přidejte zbývající cibulky a dále vařte, až brambory změknou tak, že půjdou propíchnout nožem (asi 2–3 minuty). Sceďte a nechte zchladnout, aby se s nimi dalo pracovat.
4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Brambory obalte plátky slaniny. Brambory, cibulky i rajčátka napíchejte každé zvlášť na špízy z rozmarýnu či na špejle.
5 Rošt potřete olejem, opékejte za občasného obracení 10–15 minut, aby slanina zkřupavěla a zelenina (rajčátkům nejspíš bude stačit 5 minut) se opekla místy dočerna. Podávejte s cibulovo-rozinkovou omáčkou nebo s dipem (viz níže).
☕️ Poznámka
DIP S PEČENÝM ČESNEKEM
Odřízněte vršky 3 palic česneku a pokapejte je olivovým olejem. Osolte a opepřete. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180°C asi hodinu. Nechte vychladnout a pak jednotlivé stroužky vymačkejte ze slupek. Promíchejte s 250g zakysané smetany, hrstí nasekané bazalky, 2 lžícemi olivového oleje, lžící nasekaných piniových oříšků a lžící parmazánu. Osolte a podávejte.








Napsat komentář