Zeleninové a bramborové špízy na rozmarýnu

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2-3 porce

🍪 Popis

Špízy nabízejí nesčíselně možností obměn. Ochutit maso a zeleninu můžete nejen marinádou, ale také tím, na co je napíchnete… Zkuste třeba rozmarýnové větvičky!

🍓 Ingredience

  • 6 silných snítek rozmarýnu (aspoň 25cm dlouhých) nebo špejle
  • 8 (cca 200–250g) drobných cibulek (malých šalotek, cipollini, přerostlých jarních…)
  • 1 lžíce panenského olivového oleje + na potírání
  • 1–2 lžíce zlatých rozinek, propláchnutých
  • 125ml suchého bílého vína (Sauvignon Blanc)
  • 60 ml bílého balzamikového octa
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • 1 malý
  • hrubá mořská a čerstvě
  • 8 (celkem cca 350 g) drobných brambor
  • cca 125 g pancetty či libové slaniny, na tenké plátky
  • 250 g žlutých třešňových rajčátek

🥘 Postup přípravy

1 Snítky rozmarýnu očistěte tak, aby na nich zbyly jen rovné hlavní stonky s lístky. Otrhané lístky nasekejte a odměřte z nich 1 lžíci (zbytek uschovejte pro jiné použití). Namočte je na 30 minut do studené vody.

2 Mezitím rozpulte, oloupejte a na tenká kolečka nakrájejte 2 cibulky. V rendlíku na středním ohni rozehřejte a nakrájené cibulky na něm opékejte zčásti dozlatova, asi 10 minut. Odstavte. Vmíchejte , víno, , , nasekaný , bobkový list, 1/2 lžičky soli a 2–3 špetky pepře. Přiveďte k varu na středním až silném ohni a za občasného míchání vařte, až směs zesirupovatí, asi 15 minut.

3 dejte do hrnce, zalijte asi 2,5cm nad vodou a osolte. Přiveďte k varu a pak 5 minut vařte. Přidejte zbývající cibulky a dále vařte, až brambory změknou tak, že půjdou propíchnout nožem (asi 2–3 minuty). Sceďte a nechte zchladnout, aby se s nimi dalo pracovat.

4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Brambory obalte plátky slaniny. Brambory, cibulky i rajčátka napíchejte každé zvlášť na špízy z rozmarýnu či na špejle.

5 Rošt potřete olejem, opékejte za občasného obracení 10–15 minut, aby zkřupavěla a (rajčátkům nejspíš bude stačit 5 minut) se opekla místy dočerna. Podávejte s cibulovo-rozinkovou omáčkou nebo s dipem (viz níže).

☕️ Poznámka

DIP S PEČENÝM ČESNEKEM

Odřízněte vršky 3 palic česneku a pokapejte je olivovým olejem. Osolte a opepřete. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180°C asi hodinu. Nechte vychladnout a pak jednotlivé stroužky vymačkejte ze slupek. Promíchejte s 250g zakysané smetany, hrstí nasekané bazalky, 2 lžícemi olivového oleje, lžící nasekaných piniových oříšků a lžící parmazánu. Osolte a podávejte.

  • Energie2566 kcal
  • Bílkoviny55 g
  • Sacharidy370 g
  • Tuky79 g

https://www.apetitonline.cz/recept/zeleninove-bramborove-spizy-na-rozmarynu




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *