🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

Lasagne stojí na pomyslném žebříčku kalorických bomb téměř navrchu, ale když na ně půjdete chytře, vůbec nemusejí být taková energetická darda. Dneska si je uděláme bez masa a bešamelu, zato s extra porcí zeleniny a lehkého cottage sýru. Otestováno i na masožravcích, chutnají všem!

🍓 Ingredience

Na zeleninu

  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 3 mrkve
  • 1 cuketa
  • 4 stroužky česneku
  • 2 plechovky krájených loupaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička oregana

Na sýrovou vrstvu

  • 3 kelímky cottage sýru
  • 125 g baby špenátu
  • 1 hrst parmezánu
  • 2 vejce
  • 1 hrst čerstvé bazalky

Dále

  • 150 g těstovin na lasagne
  • 2 mozzarelly
  • a pepř
  • na vymazání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Velkou cibuli a 3 střední mrkve pokrájejte nadrobno a 5 minut restujte na olivovém oleji. Přidejte kousky cukety a papriky a za občasného míchání opékejte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte rajčaty a půl plechovkou vody, dost osolte, vmíchejte oregano a ještě 5 minut povařte.

Krok 2: Omáčku dochuťte čerstvě mletým pepřem a tyčovým mixérem částečně rozmixujte (není to ovšem nutné).

Krok 3: Mezitím v cedníku prolijte špenát vroucí vodou, nechte trochu vychladnout, pořádně vyždímejte a nasekejte.

Krok 4: Cottage nebo ricottu (celkem 450 g) dejte do misky a tyčovým mixérem také částečně rozmixujte, aby byla hmota krémovější. Vmíchejte špenát, strouhaný , vejce, nasekanou bazalku nebo jiné a osolte a opepřete.

Krok 5: Pekáček (nebo 2 menší) vymažte tukem, na dno rozetřete trochu omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, sýrové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou. Pokud máte spíš nižší plech, udělejte vrstvy jen dvě.

Krok 6: Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo až sýr zezlátne a těstoviny změknou. Před podáváním nechte 10 minut v pekáčku vychladnout.

☕️ Poznámka

Pokud lasagne chystáte pro návštěvu, klidně je připravte den předem a pak už jen upečte, budete tak mít odpoledne bez stresu a nádobí.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *