🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Luxusní snídaně i efektní dezert – s touhle žemlovkou zkrátka vždycky uděláte dojem! A je to skvělý způsob, jak zužitovat croissanty, které jste nestihli sníst.
🍓 Ingredience
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
- 400 g tučného měkkého tvarohu
- 2–3 lžíce smetany na vaření
- 2 žloutky nebo 1 lžíce vanilkového pudinku či kukuřičného škrobu
- 1/2 hrnku moučkového cukru (nebo dle chuti)
- 1 lžíce citronové šťávy
🥘 Postup přípravy
1 Croissanty podélně rozkrojte na 3–4 plátky a ty potom narovnejte do řad do zapékací mísy o rozměrech 25 x 35 cm důkladně vymazané máslem.
2 Vejce prošlehejte s cukrem, vanilkovou dření a smetanou. Šlehejte, dokud se směs dokonale nespojí.
3 Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh prošlehejte se smetanou, žloutky (nebo vanilkovým pudinkem či škrobem), cukrem a citronovou šťávou dohladka.
4 Pomocí lžíce naneste místy mezi řady croissantových plátků džem. Místa, kde není džem, vyplňte tvarohem (můžete použít lžíci nebo cukrářský sáček s širší kulatou špičkou). Potom všechno rovnoměrně po částech přelijte vaječnou směsí. Vždy počkejte, až se předchozí dávka vstřebá, a pak pokračujte. Zapékací mísu zabalte do potravinářské fólie a uložte na chvilku do lednice, aby se vaječná směs vstřebala do croissantů (takto si žemlovku můžete připravit i večer na ráno k snídani).
5 Troubu vyhřejte na 180°C. Žemlovku pečte na střední příčce 45 minut, dokud není povrch zlatavý. Podávejte ji nejlépe teplou, s čerstvým ovocem a poprášenou moučkovým cukrem.








Napsat komentář