🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Luxusní snídaně i efektní dezert – s touhle žemlovkou zkrátka vždycky uděláte dojem! A je to skvělý způsob, jak zužitovat croissanty, které jste nestihli sníst.

🍓 Ingredience

  • 8 velkých ů, nejlépe starších máslo na vymazání formy
  • 4 vejce
  • 1/3 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá
  • 1 a 1/2 hrnku smetany na vaření
  • 1 sklenice džemu z lesního
  • čerstvé ovoce k podávání
  • moučkový na posypání

NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

  • 400 g tučného měkkého tvarohu
  • 2–3 lžíce smetany na vaření
  • 2 žloutky nebo 1 lžíce vanilkového pudinku či kukuřičného škrobu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 lžíce citronové šťávy

🥘 Postup přípravy

1 Croissanty podélně rozkrojte na 3–4 plátky a ty potom narovnejte do řad do zapékací mísy o rozměrech 25 x 35 cm důkladně vymazané máslem.

2 Vejce prošlehejte s cukrem, vanilkovou dření a smetanou. Šlehejte, dokud se směs dokonale nespojí.

3 Připravte tvarohovou náplň. prošlehejte se smetanou, žloutky (nebo vanilkovým pudinkem či škrobem), cukrem a citronovou šťávou dohladka.

4 Pomocí lžíce naneste místy mezi řady croissantových plátků . Místa, kde není džem, vyplňte tvarohem (můžete použít lžíci nebo cukrářský sáček s širší kulatou špičkou). Potom všechno rovnoměrně po částech přelijte vaječnou směsí. Vždy počkejte, až se předchozí dávka vstřebá, a pak pokračujte. Zapékací mísu zabalte do potravinářské fólie a uložte na chvilku do lednice, aby se vaječná směs vstřebala do croissantů (takto si žemlovku můžete připravit i večer na ráno k snídani).

5 Troubu vyhřejte na 180°C. Žemlovku pečte na střední příčce 45 minut, dokud není povrch zlatavý. Podávejte ji nejlépe teplou, s čerstvým ovocem a poprášenou moučkovým cukrem.

☕️ Poznámka

  • Energie6132 kcal
  • Bílkoviny218 g
  • Sacharidy592 g
  • Tuky311 g

https://www.apetitonline.cz/recept/zemlovka-z-croissantu




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *