🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 ks

🍪 Popis

Pravé belgické vafle jsou dvojího typu a vždycky kynuté. Známější bruselské jsou lehčí, vafle pocházející z města Lutych mají oblý tvar, máslové těsto a díky dávce hrubého cukru ukryté uvnitř božsky křupou. Vyzkoušejte je!

🍓 Ingredience

  • 120 ml plnotučného mléka, vlažného
  • 7 g sušeného droždí
  • 1,5 lžíce krupicového cukru
  • 2 vejce, o pokojové teplotě
  • 460 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g másla, změklého a nakrájeného
  • 200–250 g perlového cukru (v ářských prodejnách i jako hrubý nebo hagelzucker)

🥘 Postup přípravy

1 Do mísy robotu nalijte vlažné a 60 ml vlažné vody, přidejte droždí a krupicový cukr, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte vejce a 150 g mouky, a , promíchejte hnětacím hákem. Postupně vmíchávejte máslo a každou dávku nechte zpracovat hákem, až se máslo vstřebá. Vsypte zbývající mouku a nechte opět robotem důkladně zapracovat při nízkých otáčkách na lesklé a trochu lepivé těsto. Mísu zakryjte a dejte do chladničky na 12–24 hodin.

2 Těsto vyndejte a nechte 1 hodinu v pokojové teplotě. Pak ho prohněťte a nechte další 1,5–2 hodiny znovu nakynout. Potom rozdělte na bochánky, každý zploštěte a do středu zapracujte hrstičku perlového cukru. Překryjte, aby cukr zůstal uvnitř. Pokud se s těstem špatně pracuje, dejte je na chvíli do chladu.

3 Rozpalte vaflovač, dejte do něj vždy bochánek těsta a pečte asi 5 minut. Přemístěte na mřížku – díky karamelizujícímu cukru ve středu jsou vafle velmi horké. Jezte teplé, pokud vystydnou, nechte je chvíli rozehřát v troubě.

☕️ Poznámka

Vafle lze i zmrazit a pak rozpéct v troubě rozehřáté na 200°C.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *