🕒 Doba přípravy: 35 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 12 housek
🍪 Popis
Určitě jste si všimli trendu černých burgerů. Jak ale na to, aby se barva nepodepsala na chuti a bulky byly naprosto bez chemie? Vyzkoušela jsem za vás dva způsoby přírodního barvení a musím říct, že dopadly na jedničku! Máslové houstičky se přímo rozpouštějí na jazyku, a když je obarvíte aktivním uhlím, ještě se můžete uklidňovat, že vlastně čistíte organismus.
🍓 Ingredience
Na housky potřebujete
- 8 g instantního droždí
- 30 g cukru krupice
- 120 ml vlažného mléka
- 480 g hladké mouky
- 3 vejce
- 100 g másla
- 1 lžička soli
- 1 vejce na potření
- sezam
Přírodní možnosti obarvení
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Domácí máslové briošky můžete samozřejmě upéct i bez barviva, pokud je ovšem chcete mít černé, máte (kromě potravinářského barviva) 2 přírodní možnosti, jak je obarvit: aktivním uhlím a sépiovým inkoustem. To první seženete v každé lékárně a na celou dávku stačí rozmixovat 3 gramy (asi 12 tabletek, takže v každé housce není ani čtvrtina dávky uhlí, která se při obtížích užívá několikrát denně) a rozmíchat s troškou vody. Sépiové barvivo seženete v rybárnách, na internetu a ve velkých supermarketech a na celou dávku vám budou bohatě stačit 2 sáčky (tedy 2 x 4 gramy).
Krok 2: Sáček droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a vlijte do mísy (pokud máte robota s hnětacími háky, pak rovnou do něj) k mouce, vejcím, rozpuštěnému máslu a soli.
Krok 3: Rukama nebo pomocí robota pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout, v polovině těsto rukama znovu propracujte.
Krok 4: Nyní můžete do těsta přidat barvivo viz Krok 1. Já jej rozdělila na půl, abych část obarvila uhlím a část sépií.
Krok 5: Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Skvěle to jde ve vypnuté troubě, kterou předem lehce vyhřejete.
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na 12 částí a z každého vytvarujte kuličku, spoje se pokuste dělat na její spodní části. Klaďte v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou nebo ještě lépe potravinářskou fólií a nechte další hodinu kynout.
Krok 7: Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut.
Krok 8: A výsledek? Ačkoli se ve světě častěji setkáte s houskami obarvenými sépií, mně se více líbily ty s živočišným uhlím. Měly sytější barvu a lépe vykynuly. Nemluvě o tom, že uhlí stojí zlomek ceny sépiového inkoustu! Během přípravy těsta byla sépie lehce cítit, po upečení už na chuti nepoznáte ani jedno.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/cerne-burgerove-housky-65246








Napsat komentář