Klasické italské pesto z bazalky

, ,

🕒 Doba přípravy: 5 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 sklenička

🍪 Popis

alla genovese neboli janovské pesto je naprostý základ italské kuchyně. I malé množství parádně ochutí všechny těstoviny, sendviče i noky a příprava je přitom blesková. Za nás asi nejlepší způsob, jak zpracovat větší úrody čerstvé bazalky.

🍓 Ingredience

  • 50 g čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmezánu
  • 50 g piniových jader
  • 100 ml extra panenského olivového oleje

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Bazalku můžete zpracovat tak, jak je, ale pokud chcete, aby pesto zůstalo krásně zelené, nejprve ji jako ve videu v osolené vodě spařte.

Krok 2: Osušenou bazalku pak spolu s nasekaným nebo prolisovaným česnekem, nastrouhaným sýrem (Gran Moravia, nebo Grana Padano), piniemi (nebo s dostupnějšími jádry, jako jsou , slunečnice či vlašské ) a kvalitním olejem rozmixujte dohladka.

Krok 3: Pokud jste bazalku nespařovali ve slané vodě, přidejte i trochu soli.

Krok 4: Vložte do vroucí vodou vypláchnuté sklenice. V lednici vydrží pesto asi 2 týdny, pokud vynecháte , tak ještě déle. Část můžete zamrazit a mít tak čerstvé pesto během celého roku. Podávejte s domácími , těstovinami nebo v zapečených sendvičích.

☕️ Poznámka

Experimentujte s druhem semínek, nebo přidejte špetku chilli či citronové kůry.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *