🕒 Doba přípravy: 5 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 sklenička
🍪 Popis
Pesto alla genovese neboli janovské pesto je naprostý základ italské kuchyně. I malé množství parádně ochutí všechny těstoviny, sendviče i noky a příprava je přitom blesková. Za nás asi nejlepší způsob, jak zpracovat větší úrody čerstvé bazalky.
🍓 Ingredience
- 50 g čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku
- 50 g parmezánu
- sůl
- 50 g piniových jader
- 100 ml extra panenského olivového oleje
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Bazalku můžete zpracovat tak, jak je, ale pokud chcete, aby pesto zůstalo krásně zelené, nejprve ji jako ve videu v osolené vodě spařte.
Krok 2: Osušenou bazalku pak spolu s nasekaným nebo prolisovaným česnekem, nastrouhaným sýrem (Gran Moravia, parmezán nebo Grana Padano), piniemi (nebo s dostupnějšími jádry, jako jsou mandle, slunečnice či vlašské ořechy) a kvalitním olejem rozmixujte dohladka.
Krok 3: Pokud jste bazalku nespařovali ve slané vodě, přidejte i trochu soli.
Krok 4: Vložte do vroucí vodou vypláchnuté sklenice. V lednici vydrží pesto asi 2 týdny, pokud vynecháte sýr, tak ještě déle. Část můžete zamrazit a mít tak čerstvé pesto během celého roku. Podávejte s domácími gnocchi, těstovinami nebo v zapečených sendvičích.
☕️ Poznámka
Experimentujte s druhem semínek, nebo přidejte špetku chilli či citronové kůry.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:








Napsat komentář