Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 40 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Šťavnatá s bramborami je upečená během chvilky. Se švestkovou omáčkou s voňavým kořením chutná dokonale.

🍓 Ingredience

Na maso

  • 600 g vepřové panenky
  • 80 g anglické slaniny
  • a pepř

Na omáčku

  • 1 šalotka
  • 1 lžíce másla
  • 150 g švestkových povidel
  • sůl a pepř
  • mletý
  • 100 ml hovězího vývaru

Na dohotovení

  • 800 g brambor na přílohu
  • olej
  • sůl a pepř
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sladké mleté papriky

🥘 Postup přípravy

Krok 1: oloupejte, nakrájejte na měsíčky a dejte je do pekáčku. Osolte, opepřete, přidejte , papriku a zakapejte olejem. Dobře promíchejte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. 

Krok 2: Mezitím opláchněte a osušte vepřovou panenku. Nechte ji vcelku a obalte ji v plátcích slaniny. 

Krok 3: Když se brambory pečou už 20 minut, přidejte panenku a vše společně pečte dalších 20 minut.

Krok 4: Mezitím na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte , čtvrt lžičky a špetku mletého hřebíčku. Vmíchejte a směs osolte a opepřete. Poté ji asi 10 minut vařte na mírném ohni pod pokličkou. 

Krok 5: Omáčku stáhněte z ohně. Z trouby vyndejte brambory a rozdělte na talíře. Panenku nakrájejte na plátky. Uvnitř by měla být ještě růžová. Přidejte k bramborám a nakonec přelejte maso švestkovou omáčkou.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 493,94 kJ
Bílkoviny39,06 g
Tuky23,96 g
Sacharidy54,98 g
Sůl4,24 g
SAFA8,46 g
Vláknina4,44 g
Cukry22,85 g

https://www.prozeny.cz/clanek/veprova-panenka-se-svestkovou-omackou-78056




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *