🕒 Doba přípravy: 40 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Šťavnatá vepřová panenka s bramborami je upečená během chvilky. Se švestkovou omáčkou s voňavým kořením chutná dokonale.
🍓 Ingredience
Na omáčku
- 1 šalotka
- 1 lžíce másla
- 150 g švestkových povidel
- sůl a pepř
- mletá skořice
- mletý hřebíček
- 100 ml hovězího vývaru
Na dohotovení
- 800 g brambor na přílohu
- olej
- sůl a pepř
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sladké mleté papriky
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupejte, nakrájejte na měsíčky a dejte je do pekáčku. Osolte, opepřete, přidejte rozmarýn, papriku a zakapejte olejem. Dobře promíchejte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Krok 2: Mezitím opláchněte a osušte vepřovou panenku. Nechte ji vcelku a obalte ji v plátcích slaniny.
Krok 3: Když se brambory pečou už 20 minut, přidejte panenku a vše společně pečte dalších 20 minut.
Krok 4: Mezitím na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte povidla, čtvrt lžičky skořice a špetku mletého hřebíčku. Vmíchejte vývar a směs osolte a opepřete. Poté ji asi 10 minut vařte na mírném ohni pod pokličkou.
Krok 5: Omáčku stáhněte z ohně. Z trouby vyndejte brambory a rozdělte na talíře. Panenku nakrájejte na plátky. Uvnitř by měla být ještě růžová. Přidejte k bramborám a nakonec přelejte maso švestkovou omáčkou.








Napsat komentář