Bezlepkové jidáše

, , ,

🍪 Popis

Udělat dobré kynuté bezlepkové není vůbec sranda, každopádně tyto jidáše jsou z rýžové mouky. Tu shledávám asi jako nejlepší na zpracování, i chuťově jako náhradu za pšeničnou mouku. Nedávno jsem dělala koblížky z kukuřičné mouky a platí to i u této, kynutí droždím není tak uspokojivé jako jsme zvyklí u bílé pšeničné mouky. Chová se to prostě jinak! Je to dáno konzistencí těsta…celkově se s ním hůře pracuje, protože nelepí. Jako zdravější nebo lehčí alternativa jsou tyto jidáše opravdu dobré.

🍓 Ingredience

  • 400ml (rostlinného) mléka
  • 600g rýžové mouky
  • 150g másla nebo
  • kostka droždí
  • 100g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • hrst rozinek
  • plátky mandlí
  • špetka soli
  • vejce a na potření

🥘 Postup přípravy

Rozděláme si kvásek a necháme asi 15 minut kynout. Pak spolu s ostatním v míse vypracujeme v hladké a vláčné těsto. Zasypeme, zakryjeme a pod utěrkou necháme v teple asi hodinu kynout. Potom z těsta tvarujeme válečky, které stočíme a opět necháme chvíli nakynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, při 180°C pečeme asi 30 minut.

☕️ Poznámka

http://www.apiastrum.cz/2018/04/bezlepkove-jidase.html




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *