🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 12 min.
🧑🍳 Náročnost: stření
🍽️ Množství: 1 roláda
🍪 Popis
Piškotová roláda je oblíbená klasika. Vyzkoušejte si ji s nadýchaným čokoládovým krémem a ostružinami, se kterými dokonale ladí.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 2 lžíce holandského kakaa
Na dohotovení
- 250 g mascarpone
- 1 tabulka čokolády na vaření
- 250 ml smetany ke šlehání 30%
- 1 sáček vanilkového cukru
- 5 lžic ostružinového džemu
- ostružiny
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Krok 2: Mouku promíchejte s kakaem a postupně ji zapracujte do našlehaných žloutků. Pak opatrně vmíchejte po částech ušlehané bílky.
Krok 3: Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut. Poté těsto překlopte na čistou utěrku.
Krok 4: Opatrně stáhněte papír, roládu zaviňte a zabalte do utěrky. Nechte ji vychladnout. Mezitím připravte krém.
Krok 5: Mascarpone prošlehejte s vanilkovým cukrem. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a vmíchejte ji do mascarpone. Nakonec do krému zamíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
Krok 6: Vychladlou roládu rozviňte a potřete ostružinovým džemem. Pak na něj rozetřete polovinu krému. Opatrně srolujte.
Krok 7: Dejte na roládu zbylý krém a dozdobte ji ostružinami. Po dohotovení ji nechte alespoň dvě hodiny v chladu.
☕️ Poznámka
Hotovou roládu můžete také posypat hoblinkami čokolády, nasekanými oříšky nebo lístky máty.








Napsat komentář