🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 5 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 12 ks
🍪 Popis
Nanuky ze sladkého exotického manga se špetkou chilli chladí i pálí zároveň, s radostí po nich sáhnou i dospělí po každém grilování… A aby ani děti nepřišly zkrátka, udělejte pro ně rovnou zábavnou barevnou verzi s jahodami
🍓 Ingredience
- 120 ml vody
- 120 g cukru krupice
- 450 g mangové dužiny
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 špetka chilli
Na jahodové nanuky navíc
- 300 g čerstvých jahod
- 1 lžíce limetkové šťávy
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Připravte si cukrový rozvar: do rendlíku nasypejte cukr, přidejte vodu a přiveďte k varu. Zvolna vařte za občasného míchání asi 5 minut, až se cukr úplně rozpustí a rozvar bude mít řidší sirupovitou konzistenci. Odstavte a nechte zchladnout.
Krok 2: Zralé mango (podle velikosti plodů a pecky budete potřebovat asi tři kusy) oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Vložte ho do mixéru, přidejte lžíci limetkové šťávy a asi polovinu cukrového rozvaru a rozmixujte na hladké pyré. Ochutnejte a dolaďte podle toho, jak zralé a sladké bylo vaše mango.
Krok 3: Mangové pyré rozdělte do dvou mističek zhruba v poměru 1:2. Do jedné třetiny vmíchejte špetku chilli podle chuti.
Krok 4: Mixér po mixování manga nemusíte omývat: rovnou do něj vložte jahody, přidejte zbytek cukrového rozvaru a lžičku limetkové šťávy a také rozmixujte na hladké pyré. Dolaďte chuť podle sladkosti jahod a pyré propasírujte přes cedník.
Krok 5: Šest tvořítek na nanuky naplňte zhruba do třetiny mangovým pyré bez chilli a šest tvořítek jahodovým pyré. Vložte asi na hodinu do mrazničky, pyré zpevní a unese další vrstvu bez toho, aby se hmoty promíchaly. Do částečně zmražených nanuků můžete vložit i nanukové dřívko, udrží se vzpřímeně. Do tvořítek nalijte další část pyré: k mangu patří mango s chilli a k jahodám sladké mango. Znovu nechte asi hodinu mrazit a vlijte poslední vrstvu. Nechte v mrazničce úplně zamrznout a podávejte
☕️ Poznámka
Tip: Na výrobu nanuků použijte opravdu sladké vyzrálé plody. Máte-li pochybnosti, použijte raději mražené mango: to se mrazí ve stadiu plné zralosti a často bývá lepší než podtržené plody, které dozrávají až cestou na váš stůl.
Tip: Máte-li doma bezový sirup, použijte ho místo cukrového rozvaru, nanuky budou ještě voňavější.
Tip: Formičky namočte před podáváním na chvíli do vyššího hrnku s vodou, nanuky pak lehce vyklouznou.








Napsat komentář