Lokše se švestkami a mákem

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🍽️ Množství: 5 porcí

🍪 Popis

Nasucho opečené z uvařených brambor se nejčastěji podávají jako tradiční příloha k pečené huse nebo kachně, ale díky své neutrální chuti je můžete proměnit i ve výborný dezert!

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě, ideálně den předem.

Studené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemnějším struhadle (nebo protlačte lisem na brambory) do mísy, přidejte sádlo (díky tomu zůstanou lokše více vláčné). Mírně je osolte a postupně začnete přisypávat mouku. Vypracujte kompaktní těsto. Zabere to minimálně 5 minut.

Připravené těsto nakrájejte na malé kousky (asi 5–8 ks) a každý kousek vyválejte na pomoučené lince na tenkou placku. Každou placku hned upečte na sucho na rozpálené pánvi, z každé strany postačí pár minut, než se začnou tvořit tmavé puchýře.

Každou upečenou placku potřete sádlem a položte na vyhřátý talíř. Talíř pak zaklopte třeba porcelánovou mísou nebo druhým hlubokým talířem. Lokše takhle pod „pokličkou“ hezky zvláční, chytnou krásnou vůni a nevychladnou. Hotové lokše potřete zavařeninou nebo povidly, posypte mákem, srolujte a posypte trochou cukru.

☕️ Poznámka

https://fresh.iprima.cz/recepty/lokse-se-svestkami-makem




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *