Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 1,5 hod.

🍽️ Množství: 5 porcí

🍪 Popis

Efektní jehněčí kotletky s typickou kostí, díky které se tomuto kusu masa říká hřebínek, jsou ideální pro slavnostní příležitost. Delikátní chuť masa, zemitá podzimní příloha a svěží zelená omáčka vaše strávníky jistě okouzlí.

🍓 Ingredience

KOTLETKY:

jehněčí hřebínek 2x 500 g (vždy asi 6 kotletek)

18 g

čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky

sušený mletý česnek 2 lžičky

mletý 1 lžička

mleté nové 1/2 lžičky

čerstvý 1 snítka

2 lžíce

máslo 3 lžíce

:

cizrna 250 g

1 velká snítka

česnek 3 stroužky

sůl a čerstvě namletý pepř

1 ks

menší šalotky 5 ks (nebo 2 menší )

máslo 2 lžíce

olej 1 lžíce

VERDE:

hladkolistá 1 velká hrst

čerstvá bazalka 1 hrst

česnek 1 stroužek

3 filátka

červený vinný

dijónská 1 lžička

1 lžička

šalotka 1 ks

špetka chilli

několik lžic oleje

sůl a čerstvě namletý pepř

🥘 Postup přípravy

Veškeré suché ingredience kromě rozmarýnu a masa smíchejte v misce, hřebínek ze všech stran dobře posypte, přidejte také snítky rozmarýnu a marinujte ideálně do druhého dne.

Hřebínek potřete olejem a na rozpálené pánvi zatáhněte ze všech stran. Poté na povrch dejte pár plátků másla a jehněčí hřebínky dejte do rozehřáté trouby. Při 80 °C maso asi 60 minut dopékejte, uvnitř by maso mělo mít teplotu asi 63 °C, ve středu by stále mělo zůstat růžové. Po upečení jej nechte chvíli dojít.

Cizrnu propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte aspoň 10 hodin bobtnat, měla by zdvojnásobit objem. Poté vodu slijte. Přilijte čerstvou vodu, aby byla cizrna ponořená, přidejte saturejku, podrcený česnek a přiveďte k varu. Teplotu snižte a cizrnu vařte asi 40 minut. Nakonec osolte a nechte ji vychladnout ve vodě. Měla by se při pomačkání trochu drolit, neměla by být příliš tvrdá, uvařte ji o něco víc než al dente.

Na másla a oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou mrkev, po chvíli přihoďte také kolečka šalotky a společně restujte dozlatova. Přidejte cizrnu, vše osolte, opepřete a mírně podlijte vývarem nebo výpekem z masa a společně pár minut duste, aby se chutě prolnuly.

Většinu listové petržele a bazalku rozmixujte s olejem a ančovičkami, přidejte podrcený česnek, chilli, nasekané , hořčici, med. Zamíchejte, přidejte na nudličky nakrájený zbytek petrželky a kostičky šalotky. Dochuťte octem, solí a pepřem podle potřeby.

Maso nakrájejte na jednotlivá žebírka, uvnitř by mělo být hezky růžové, na talíře rozdělte cizrnu, přidejte maso a nakonec také trochu salsy.

☕️ Poznámka

https://fresh.iprima.cz/recepty/jehneci-kotletky-se-zeleninou-cizrnou-salsou-verde




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *