🕒 Doba přípravy: 25 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 FORMA O PRŮMĚRU 22 CM
🍪 Popis
Milujete tuhle klasiku z dětství? Vyzkoušejte ji s jemnou vanilkovou omáčkou a chutí šťavnatého lesního ovoce. Buchtičky ze špaldové mouky chutnají jemně po oříšcích.
🍓 Ingredience
NA BUCHTIČKY
- 300 g hladké špaldové mouky
- 200 g hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí
- 50 g cukru
- sůl
- 300 ml mléka
- 1 žloutek
- 60 g másla
NA DOHOTOVENÍ
- 3 žloutky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml smetany na vaření 12%
- 150 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička škrobu
- 300 g mraženého lesního ovoce
- 1 vanilkový cukr
🥘 Postup přípravy
01.
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy mouku, přidejte špetku soli, rozehřáté máslo, zbylý cukr a žloutek. Přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte ho na teplém místě kynout asi 45 minut.
02.
Velkou kulatou formu nebo pekáček vymažte máslem. Odebírejte kousky těsta, tvarujte malé buchtičky a skládejte je do pekáčku. Nechte je kynout ještě 15 minut a pak je pečte asi půl hodinky v troubě předehřáté na 180 °C.
03.
Mezitím připravte krém. V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem. Přidejte semínka vanilkového lusku, vmíchejte smetanu, mléko, rum a škrob a směs pomalu zahřívejte a šlehejte, dokud nezhoustne.
04.
Lesní ovoce dejte do čistého rendlíku a přidejte vanilkový cukr. Pomalu zahřívejte. Směs krátce povařte a stáhněte z ohně. Hotové buchtičky podávejte přelité krémem a ovocem.








Napsat komentář