🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 13 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Ochutnejte autentické sváteční pečivo! Recept paní Nuslové z Příbramska patří k tamní masopustní tradici.
🍓 Ingredience
Na těsto:
- 250 g másla
- 450 g hladké mouky + trocha na vysypání pracovní plochy
- 200 g moučkového cukru
- špetka vanilky
- kůra nastrouhaná z jednoho citronu
- 3 žloutky
- případně lžíce studené vody či mléka
Rumová poleva:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce horkého mléka
- 2 lžíce rumu
- případně potravinářské barvivo na obarvení polevy (prodávají drogerie; použijte střídmě)
Na dokončení:
- barevné cukrářské zdobení
🥘 Postup přípravy
1. Máslo, mouku, cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru v míse rychle zpracujte na drobenku a pak prohněťte na tužší těsto; v případě potřeby přidejte lžíci studené vody nebo mléka. Těsto zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny (klidně i přes noc) v chladu.
2. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pracovní plochu lehce pomoučněte, dotenka na ní rozválejte těsto a formičkami vykrajujte žádané tvary. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte asi dvanáct minut, aby cukroví jemně zezlátlo.
3. Z uvedených surovin utřete polevu, případně ji obarvěte. Cukroví sejměte z plechu, potřete polevou a ozdobte.








Napsat komentář