🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 dávka

🍪 Popis

Inspirujte se ve slunném Španělsku a připravte si zdejší tradiční vánoční sladkost: valencijský turrón. Je bez lepku, bez laktózy a bez pečení a navíc pekelně dobrý. Základ tvoří a , které se kolem Valencie hojně pěstují, a ten nejlepší turrón dostanete právě tam.

TURRÓNU JE BEZPOČET DRUHŮ, ALE ZÁKLADNÍ DĚLENÍ JE NA TVRDÝ, KTERÝ PŘIPOMÍNÁ TURECKÝ MED A JSOU V NĚM CELÉ MANDLE, A MĚKKÝ – TEN JE Z MANDLÍ MLETÝCH A SPÍŠE SE PODOBÁ HODNĚ VLÁČNÉMU MARCIPÁNU.

🍓 Ingredience

Na měkký mandlový turrón

  • 300 g loupaných mandlí
  • 200 g medu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 bílek
  • 1 špetka mleté
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 špetka soli

Na tmavou verzi

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Mandle nasucho opražte na nepřilnavé pánvi a ještě teplé rozmixujte dohladka. Ve stejné pánvi pak povařte med s cukrem, až se rozpustí.

Krok 2: Pánev stáhněte z ohně, metličkou rychle zašlehejte , přidejte skořici, citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a a nakonec zapracujte mandle. Vraťte na sporák a za stálého míchání ještě chvíli zahřívejte, aby směs pěkně zhoustla.

Krok 3: Hustou směs rozetřete v asi 1,5cm tloušťce do obdélníkové formy (třeba na biskupský chlebíček) vyložené pečicím papírem a nechte jeden až dva dny v chladu zatuhnout. Poté krájejte na plátky.

Krok 4: Část bílkové hmoty (my jsme vzali asi třetinu) můžete smíchat s rozpuštěnou hořkou čokoládou (50 až 100 gramů) a hrstí nasekaných vlašáků.

☕️ Poznámka

Cukroví uchovávejte v chladu, aby drželo tvar, a spotřebujte do tří týdnů.

https://www.prozeny.cz/clanek/nepeceny-mandlovy-nugat-spanelsky-turron-je-plny-medu-68089




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *